A mártírokra emlékeztek Szákszenden

2019. október 5., szombat 07:06

Tizenegyedik alkalommal emlékeztek meg pénteken délután Szákszend polgárai az aradi mártírokról annál a kopjafánál, melyet 2009-ben avattak fel.

Vécsey Károly halál előtti szavait az emlékhely, melyet Boros József ösküi fafaragó mester készített az önkormányzat megrendelésére.

Itt találkoztak a település lakói és a civil szervezetek képviselői, hogy László Kálmán polgármester, valamint a felső tagozatos diákok irodalmi összeállításának segítségével idézzék fel a 170 évvel ezelőtti tragikus eseményeket: 1849. október 6-án báró Haynau táborszernagy vérbíróságának ítélete alapján kivégezték a szabadságharc 13 vezénylő tábornokát. Ugyanezen a napon hajtották végre a halálos ítéletet gróf Batthyány Lajoson, az első felelős magyar miniszterelnökön.

A műsort követően László Kálmán, Hartmann Imre alpolgármester, az iskola és a nyugdíjas klub képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit a kopjafa talapzatánál, melyen tábla őrzi a hősök neveit, a diákok pedig nemzeti színű zászlókkal tisztelegtek a mártírok előtt.

Kevesebb