Szinte nincs jóminőségű termék

2016. november 10., csütörtök 06:18

A hatóság 3 év alatti gyermekeknek szánt textilruházati termékeket, illetve lábbeliket ellenőrzött. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek mennyire biztonságosak és azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak.

A hatóság évek óta kiemelt feladatának tekinti a csecsemők és kisgyermekek számára készített termékek folyamatos vizsgálatát. Az ellenőrzésben összesen 46 féle termék - 35 db gyermekruha és 11 pár gyermek lábbeli szerepelt. A laboratóriumi vizsgálatok alapján mindössze 1 pár lábbeli és 5 db gyermekruházati termék felelt meg a termékbiztonsági előírásoknak – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A gyermek lábbelik ellenőrzése során a 11 vizsgált termékből 10 nem felelt meg. A kifogásolt termékek használata során fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata a leváló kis kellékek, díszítések miatt. Ezen kívül 1 pár tipegő cipőnél kifogásolható volt a nem megfelelő formakialakítás, ugyanis az elkeskenyített orr-rész és a merevítő elemek (kéregmerevítő és orrmerevítő) nélkül készült lábbeli viselése súlyos egészségkárosító hatású lehet.

A szakemberek a mintavételezett textiltermékek 97%-ánál (34 db), míg a gyermek lábbelik 91%-ánál (10 pár) állapítottak meg valamilyen címkézési hiányosságot. A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázatú termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A réleteket itt olvashatja: www.nfh.hu/node/23671

Kevesebb