Többen támogatják a diákokat és az állatmenhelyeket

2016. november 10., csütörtök 11:42

Komárom-Esztergom megyében is megérkeztek az 1 százalékos felajánlások a civilszervezeteknek, leginkább az iskolai alapítványok, állatmentő alapítványok támogatása nőtt.

A 2015. évi személyijövedelemadó-bevallásokhoz kapcsolódó felajánlásokból, csaknem 200 millió forintot kapott 991 civil kedvezményezett. A felajánlásokból részesülő szervezetek száma is nőtt, az adófizetők pedig összességében a 2014. évit meghaladó mértékben támogatták őket.

A NAV a regisztrált civil kedvezményezettek nevének, székhelyének, adószámának, a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számának megjelölésével tájékoztatást tesz közzé (http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/civil_kedvezmenyezettek), így arról akár a civil kedvezményezettek, akár a felajánlást tevő magánszemélyek is információt szerezhetnek.

A felajánlások száma is nőtt, 72 ezer civil és 47 ezer egyházi felajánlás érkezett a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságra. Megyénk lakói leginkább állatmentéssel, sporttal, oktatással és gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek adományoztak. 25 százalékos növekedés eredményeként 35 millió forintra nőtt az állatmenhelyek, állatmentő alapítványok támogatása. 42 százalékkal több, 20 millió forint támogatásban részesültek az iskolai alapítványok, mint az előző évben. A gyermekeket támogató alapítványok összesen 10 millió forint felajánlásra támaszkodhatnak az adóforintokból. Sokan ajánlották fel adójuk egy százalékát kulturális, szociális, egészségügyi célokra.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság

Kevesebb