A történelem igazolta Szent István bátorságát

2017. augusztus 20., vasárnap 16:28

Harangszóval várta a híveket a száki Szent Őrzőangyalok temploma a Szent István napi szentmisére, s az új kenyér megáldására vasárnap délelőtt.

A jelenlévőket Író Sándor plébános köszöntötte, aki többek között szólt arról, hogy István király népe vagyunk, ő az, akinek intelmeire hallgatnunk kell.

- Isten adjon nekünk annyi bátorságot, hogy meg merjük vallani hitünket, s adjon olyan helyet, ahol ezt a hitet gyakorolni tudjuk, vagyis a templomot. S ez a templom adva van, már csak a hívők hiányoznak belőle, pedig amikor megtörtént a felújítás, ígéret hangzott el ez irányba. Mindenkinek magával és Istennel kell elszámolnia – fogalmazott.

Hartmann Imre alpolgármester a nemzeti emléknap fontosabb üzeneteiről szólva elmondta: István király tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt, ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak.

- Tudjuk valamennyien, hogy az államalapítás nem az ünnepről, hanem munkáról, sok és kemény munkáról szólt. Tudjuk azt is, hogy nagy királyunk elgondolásait, döntéseit sok tényező nehezítette. Mégsem hátrált meg, és a történelem fényesen igazolta ezt a bátorságot – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az ünnepi gondolatokat követően a plébános megáldotta az új kenyereket, majd valamennyi jelenlévő megkóstolhatta az új búzából készült cipókat.

Kevesebb