Hivatalosan is közös a hivatal

2020. március 5., csütörtök 07:38

Újabb fontos lépéséhez érkezett Oroszlány és Szákszend közös hivatalának ügye. Szerda délelőtt Lazók Zoltán Oroszlány, valamint Papp Attila Szákszend polgármestere ünnepélyes keretek között aláírta azt a megállapodás módosítást, melyet mind a két település képviselő-testülete elfogadott, s amely részletesen tartalmazza a közös hivatal működési feltételeit és kereteit.

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatalt január 1-től File Beáta jegyző vezeti, az aljegyző Molnár Miléna. A Közös Önkormányzati Hivatal Szákszendi Kirendeltségét március 1-től az eddigi jegyző, Kovács Laura irányítja.

- A KEM Kormányhivatal vezetője 2020. január 1-vel kijelölte Oroszlányt, mint székhely szerinti települést, hogy az oroszlányi és szákszendi hivatal közösen alakítson ki tevékenységet. Valójában ennek a fizikális megvalósítása történik ma meg, és a két önkormányzat közötti megállapodás módosítás aláírására kerül sor. A Kormányhivatal vezetője január 1-vel létrehozott egy olyan megállapodást, melyben meghatározza a két hivatal létszámát, ügyfélfogadási rendjét. Ezt az érintett felek megváltoztatták a tényleges létszám adatokkal, ügyfélszolgálati renddel és megjelölték a megállapodásban a finanszírozási kérdéseket. Ez azt jelenti, hogy az év első napjával kezdődően létrejött az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal, ahová szákszendi ügyintézők és az oroszlányi polgármesteri hivatal létszáma tartozik, összesen 128 fővel. A kijelölő határozatot a két önkormányzat egyébként januárban nem fogadta el, mivel úgy gondolta, hogy az különböző pénzügyi, földrajzi és egyéb nehézségekkel jár. Ezért az oroszlányi Önkormányzat két okból a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordult. Egyrészt a kijelöléssel nem értett egyet, másrészt azzal sem, hogy a január 1-én megküldött határozat alapján január 1-i hatállyal jelölték ki az új szervezet megalakítását. Fizikálisan egy nap alatt lehetetlen egy szervezetet módosítani és átalakítani, ehhez két hónapos folyamatos egyeztetésre volt szükség. Kellettek pénzügyi információk, hogy a finanszírozást hogyan tudjuk biztosítani, egyéb olyan adatok, megegyezések melyeket a két önkormányzat szükség szerint elvégzett. Ennek eredményeként végül meg tudtunk állapodni a közös hivatal működtetéséről. Februárban az Oroszlányi Önkormányzat és a Szákszendi Önkormányzat képviselő-testülete külön-külön is elfogadta a módosítást, így március 1-től el tudott indulni a közös hivatali munka. Próbáljuk bevonni a szákszendieket is a helyi hivatal vérkeringésébe, azonban rengeteg operatív feladat vár még ránk. Egységes szervezetbe kell terelnünk a két hivatal működését. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az ismert okok miatt januárban és februárban nem tudták a szükséges döntéseket meghozni az önkormányzatok, ennek ellenére az ügyfeleket nem érte hátrány egyik településen sem - nyilatkozta File Beáta, a közös hivatal vezetője.

Kevesebb