Szárligeti vizit

2020. augusztus 9., vasárnap 07:33

Tíz óra után pár perccel gördült be az a busz szombaton a Faluház elé, amellyel a szárligeti csoport érkezett Szákszendre a Megyénk körül megyünk körül program keretében.

Sikeresen pályázott a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívására, és a 167 millió forint európai uniós támogatás segítségével a megye területén olyan közösségépítő és fejlesztő programokat támogattak, melyek hozzájárulnak a megyei identitás erősítéséhez. A szákszendiek tavaly látogattak Szárligetre, és ennek folytatásaként került sor a hétvégi programra.

A vendégeket Papp Attila polgármester és a képviselő-testület tagjai fogadták, majd a község első embere köszöntötte a jelenlévőket, aki bemutatta a települést és annak nevezetességeit, és külön megköszönte a helyi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségét, akik süteményekkel készültek az eseményre.

Vasas István, Szárliget alpolgármestere a község lakóinak jókívánságait közvetítette, majd Borsó Tibor megyei közgyűlési alelnök arról szólt, hogy amikor a közgyűlés szerepe megváltozott, és intézményfenntartás helyett területfejlesztési, koordinátori szerepet kaptak, akkor tűzték zászlajukra többek között, hogy támogatják a közösségépítő rendezvényeket, hogy a megye lakói mind jobban megismerjék egymást, ismeretségek, szervezeti kapcsolatok szülessenek.

A rövid ismerkedést követően a vendégek, illetve vendéglátóik felkerekedtek, és a Szent Őrzőangyalok tiszteletére felszentelt katolikus templomot keresték fel, ahol Wessel Tünde idézte fel az épület sok évszázados történetét. Itt azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy Szákszend nemcsak arról híres, hogy megyénk leghosszabb faluja, hanem többek között arról is, hogy 5 temploma van, egy református két evangélikus és kért római katolikus.

A látogatás következő állomása az evangélikus templom melletti első világháborús emlékmű volt, majd Hartmann Imre alpolgármester farmján folytatódott, ahol a falakat a vendéglátó csodálatos vadásztrófeái borították, de itt kaptak helyet az elmúlt évtizedek vállalkozói elismerései, kitüntetései is. Az alpolgármester rögtönzött előadásában mesélt a legemlékezetesebb vadászélményeiről is.

A program délben a Faluházban folytatódott, ahol az ebéd után a helyi táncosok adtak műsort, végül a Klestenitzné Beke Ildikó által összeállított helytörténeti kiállítás megtekintése zárta a Megyénk körül megyünk körül projekt szákszendi rendezvényét.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb