Polgármesteri interjú

2016. december 4., vasárnap 09:50

Az elmúlt héten szavazott a képviselő testület arról, hogy végre legyen saját címere a településnek. Erről, óvodafejlesztésről, egy szociális központ létrehozásáról és az új honlapról is nyilatkozott László Kálmán polgármester a 24 ÓRA munkatársának.

- Fontos döntésekről esett szó a legutóbbi testületi ülésen. Egyebek mellett egy címer-tervezetet is elkészítettek…
- Elsősorban gazdasági jellegű témákat vitatott meg legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Egyebek mellett módosítottuk a költségvetési rendelet, megtárgyaltuk a 2017. évi koncepciót, valamint döntött a testület térfigyelő kamerák elhelyezéséről, amelyek természetesen a falu központjában lennének elhelyezve. Elfogadta a testület a község címer tervezetét, melyet megküld a Megyei Címer Bizottságnak véleményezésre és amennyiben bizottság elfogadja, a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotnia a címerről és címerhasználattal kapcsolatban. Részleteket egyelőre nem árulok el, azt igen, hogy a mezőgazdaság és Szákszenden található egyházi felekezetek motívumai megtalálhatóak lesznek rajta. Szóval a következő testületi-ülésen dönt majd a grémium arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat, külterületi önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére a VP6.7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámon megjelent felhívás keretében.

- Sikerült megvalósítani az idei évre kitűzött célokat?
- Minden tőlünk telhetőt megtettünk és örömmel mondhatom, hogy ez a jellemző. A munka, ami talán kevésbé látványos és kisebb léptékű fejlődésnek számít a település életében, de annál sokkal fontosabb, mintsem említés nélkül maradjon. A Száki elágazásnál új buszmegállót építtettünk, a polgármesteri hivatalban légkondicionálót szereltettünk be a komfortosabb munkavégzést elősegítendő légkör kialakítása miatt. A Kiskuckó Napközi Otthonos Óvodában a harmadik csoport, Méhecske (ZÜMI) részére öltözőt és vizes blokkot alakítottunk ki. Lehetővé vált ezáltal, hogy a három év alatti gyermekek is kulturált körülmények között, külön csoportban járhassanak óvodába. Közel 200 méteren felújítottuk a csapadékvíz-elvezető árkokat, továbbá közmunka program keretében kis értékű tárgyi eszközök és anyagok kerültek beszerzésre.

- Mi a jövő év fő csapásiránya?
- Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok fejlesztéseinek támogatása jogcímen elnyert 20 milliót pályázati támogatással megtörténik az Kiskuckó óvoda második épületének nyílászáró cseréi, valamint mindkét épület külső szigetelése. Teljessé válik ezáltal a 2007-ben megkezdett fejlesztés. Ugyanezen támogatásból napelem rendszert helyezünk el az önkormányzat épületén és a faluházon, valamint utóbb említett épületen nyílászárók cseréje is történik. Mindezektől az önkormányzat a közüzemi költségek csökkenését várja. Január 1.-től központi rendszerben fog (ASP) történni az önkormányzat és intézményeinek könyvelése. A rendszer bevezetésére kiírt pályázaton önkormányzatunk 7,2 millió forintot nyert, melyet teljes egészében a feladat ellátására kell fordítani. Folytatjuk a csapadékvíz-elvezető árkok felújítását, a Dózsa György utcánál, a Száki utcában és a Ligettől a Győri utcáig. Tervben van a térfigyelő kamerarendszer kialakításának folytatása a település be és kivezető útjaira, valamint a volt „Hatósági Húsbolt” épületében körzeti megbízotti és polgárőr iroda kialakítása.

- Egy régi álom válna valóra a Kis utcai régi községháza felújításával. Jövőre elkezdődhet?
- Benyújtottuk a „Szociális és gyermekjóléti központ kialakítása” című pályázatunkat a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése megnevezésű Operatív Program keretében kiírt pályázati felhívásra. Pályázatunk összeállításában és megírásában a Megyei Önkormányzat Nonprofit Kft-je volt a segítségünkre. Döntés csak a jövő év elején várható. Önkormányzatunk bízik a pályázat kedvező elbírálásában. Pozitív döntés esetén, közbeszerzés után kezdődhet meg a volt „szendi községházban” a teljes körű fejlesztés. Az építési engedély már rendelkezésre áll.

- Új honlappal, esztétikusabb megjelenéssel és kezelhetőbb internetes felülettel büszkélkedik ezentúl a település. Megérett a változás?
- Több mint két hónappal ezelőtt ült össze első alkalommal az a stáb, amelynek feladata az volt, hogy készítse el a község új internetes portálját. Figyelemfelkeltő, ugyanakkor esztétikus látvány, megújult menürendszer, minden elemében jelenkori, XXI. századi számítástechnikai megoldások. Ezen feladatokkal lettek megbízva a csapat tagjai, akik – mint az advent első napjától látható – minden tekintetben megfeleltek a kihívásnak. A cél ugyanaz volt, mint az elmúlt években: olyan internetes oldalt alkotni, amelyen könnyű az eligazodás és a keresés, megfelelő felület áll a friss hírek és az audiovizuális tartalom rendelkezésére, megtalálhatók az önkormányzat, a hivatal és az intézmények részletes adatai, az elérhetőségek, valamint az elektronikus levélcímek, de tájékozódni lehet a pályázatokról és a közpénzek felhasználásáról is. A weboldal a 2016-os év feltöltött anyagaival startol, de hangsúlyozni szeretném, hogy rengeteg munka volt, van és lesz is még vele. A portál – természetesen – nem befejezett, hiszen az archív tartalmak folyamatos szelektálása és feltöltése folytatódik, a még meg nem valósított ötletek, látványelemek programozása jelenleg is tart. Ez úton is szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik tettek azért, hogy jó szívvel ajánlhassam Szákszend polgárainak a www.szakszend.hu portált.

Kevesebb