Az eljövetel ünnepe

2016. december 19., hétfő 11:17

Termékeny talajra hullott László Kálmánnénak, a szákszendi könyvtár vezetőjének felhívása, amiben arra buzdította a község lakóit, vegyenek részt kizárólag saját kézzel készített kézműves portékájukkal a szombati adventi vásáron.

Koszorúk, karácsonyfadíszek és fűzérek, lekvárok, ékszerek, s még sok minden más kellette magát az asztalokon, sikerrel, így vasárnap is várták az érdeklődőket, amiben nem is volt hiány, hiszen zsúfolásig megtelt a faluház a települési karácsony ünnepségére. Ötletes, műanyagpoharakból készített mikulás várta a bejáratnál az érkezőket, akiket László Kálmán köszöntött elsőként.

- Advent a latin adventus szóból származik, jelentése: eljövetel. Ez a várakozás és felkészülés időszaka arra a napra, melyen több mint kétezer éve Betlehemben megszületett Jézus – kezdte ünnepi beszédét Szákszend polgármestere, aki szólt arról is, hogy a karácsony olyan ünnep az egész világon, amikor az emberek egymás felé fordulnak, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel, és lelkiekben felkészülnek az újévre.

Az ünnepi gondolatokat folytatta Író Sándor plébános, Matisz Jánosné Széll Éva Anna evangélikus lelkész és Sugárné Damó Márta református lelkész, majd az igehirdetést, karácsonyi áldást, követte a gyertyák meggyújtása.

Ezt követően került sor a falukarácsony hagyományos műsorára az Öveges József és a kocsi iskola diákjainak közreműködésével.

A program zárásaként a település lakói szeretetvendégség keretében ünnepelték advent negyedik vasárnapját.

Az esemény fotóit a KÉPTÁRBAN tekintheti meg!

Kevesebb