Gázolás

2016. december 20., kedd 09:36

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt hétfőn 17 óra 40 perckor Oroszlány belterületén. A helyszíni adatok alapján egy 68 éves oroszlányi lakos haladt járművével az Alkotmány út irányából a Kossuth Lajos utca felé.

A gépkocsivezető a fenti útszakaszon későn észlelte egy úttesten átkelni szándékozó, sötét ruházatot viselő gyalogost és a gépkocsi bal oldalával elsodorta. A 45 éves oroszlányi férfi a motorháztetőre, majd az aszfaltra esett. Sérülései nyolc napon túl gyógyulóak. A rendőrök megállapították, hogy a gyalogos ittas állapotban volt, továbbá nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szándékozott áthaladni az úttesten. A helyszínelők a két férfi ellen egyaránt szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A bekövetkezett baleset tanulságait elemezve a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló esetek elkerülése és megelőzése érdekében a téli időszakra azt ajánlják, hogy a járművezetők a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, ugyanis általános tapasztalat, hogy a gyalogosok 80%-a sötét, nehezen észlelhető ruhában közlekedik. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közvilágítással ellátottak, de az ilyen ruházatú személyek beleolvadnak a környezetbe.

Nem csak a járművezetőknek, a forgalom minden résztvevőjének tudnia kell, hogy a megivott alkohol a szervezetből lassan választódik ki, ez 6–12 óráig tart. Erősebb ittasság esetén akár egy napig is elhúzódhat, míg az alkohol teljesen eltűnik a szervezetből.

Kevesebb