A háziorvos is felírhatja

2021. március 9., kedd 10:24

A járvány súlyosbodása miatt már nem csak a kórházakban adható, hanem a háziorvosok is felírhatják a vírusellenes, úgynevezett favipiravir hatóanyagú gyógyszert.

Az emberi erőforrás miniszter múlt héten utasította az ellátókat, hogy az igazolt covid-betegeknek már az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén is írják fel a háziorvosok ezt a készítményt e-receptre. A mintavételi pontokon és a mentőszolgálat munkatársai is fogják osztogatni az e lehetőségről szóló tájékoztatót.

A gyógyszert a hozzátartozók is kiválthatják térítésmentesen a patikákban, ha bemutatták a beteg taj-számát. A miniszter útmutatása szerint a betegeknek a pozitív teszteredmény után azonnal fel kell venniük a kapcsolatot a háziorvosukkal, hogy mielőbb megkapják.

A patikák nagy többségében hétfő óta érhető el a készítmény. A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, a tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzések kezdetén hatékony. Eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták ezt a gyógyszert.

Kevesebb