Az újranyitás menetrendje

2021. március 29., hétfő 13:47

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

A jelenleg ismert és érvényben lévő védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja az operatív törzs javaslatára a kormány. Azaz nem változnak többek között a kötelező maszkhasználat szabályai, és ami eddig zárva volt, az továbbra is zárva marad. Az említett időpontig ugyanúgy él az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási korlátozás is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a tantermen kívüli digitális oktatást. A határidő kitolása minden olyan oktatási intézményre vonatkozik, amelyet az ügyeletek kivételével nagyrészt bezártak országszerte, azaz például az összes óvodára, általános iskolára és középiskolára. A tanárok oltása ugyanúgy önkéntes alapon, regisztráció után történik, ahogy mindenki másé.

Az újranyitás pontos menete:

A kihágásoknak ezúttal is lesz következménye, amennyiben nem tartjuk be a szabályokat. A védelmi intézkedések teljesülését egyfelől a rendőrség, másfelől a kormányhivatalok is ellenőrizhetik a Magyar Honvédség közreműködésével.

A büntető tételek lehetnek:

Ugyanakkor a rendeletalkotó nem helyez kilátásba büntetést, ha az üzletvezető felszólítására a szabálytalankodók nem hagyják el a boltot, és értesíti a rendőrséget. Aki magánszemélyként megszegi a védelmi intézkedéseket, ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá.

A boltok újranyitását meghatározó rendelet a kettőmillió-ötszázezredik koronavírus elleni oltóanyag beadásának másnapján lép hatályba.

Kevesebb