Földünk napja

2021. April 21., Wednesday 14:47

1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére.

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A kezdetektől a 2016-ig eltelt 46 évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik.

És, hogy mit tehetünk bolygónkért? Sokat. Építhetünk közösséget, zöldíthetjük környezetünket, ültethetünk fákat, termelhetünk haszonnövényeket, komposztálhatunk, éljünk műanyagok nélkül, váltsunk környezetbarát szerekre, félkész, kész ételek helyett együnk friss hazait, fogyasszunk kevesebb állati eredetű terméket – ajándék ez a környezetnek, egészségünknek.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól!

Kevesebb