Tour de Hongrie

2021. May 11., Tuesday 06:08

Május 12-én Siófokról indul és május 16-án Budapesten ér véget Magyarország legnagyobb kerékpáros eseménye, a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny, melynek útvonala május 14-én megyénket is érinti.

A szervezők tájékoztatása szerint a nagyjából 130 fős mezőny 17.25 körül érkezik be Környére Kisbér-Császár irányából, és halad tovább Tatára. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívásában az olvasható, hogy a kerékpárverseny útvonalán május 14-én 16 és 18 óra között teljes pályás útlezárásra kerül sor, melynek időszaka a versenyzők haladási sebességétől függően változhat.

Május 13-án 17 órától a versennyel érintett egyes helyszíneken, utcákban és várakozóhelyeken megállási tilalmat rendelnek el, a tiltott helyen megálló járműveket a rendőrség elszállíttatja!

Tilos megállni május 14-én 9 órától 19 óráig Környén az Alkotmány út mindkét oldalán található párhuzamos várakozóhelyeken. Május 14-én 16:30 és 18:30 között mindkét irányból lezárják az M1 autópálya 64 km szelvényben található (Tata, Környe) és a Remeteségi lehajtót. A Környei út lezárása miatt az M1 autópályára a felhajtás sem lesz lehetséges.

A forgalomterelések következtében jelentős torlódásra kell számítani a lezárt útszakaszok környezetében is. A fentiek miatt előfordulhat, hogy a közlekedő járműveknek 1-2 órás, esetlegesen azt meghaladó idejű várakozásra is számítaniuk kell, ezért a rendőrség kéri, hogy a verseny előtt és ideje alatt – amennyiben tehetik – ezeket az útvonalakat ne használják, a verseny útvonalán az úttesten, vagy az út szélén ne parkoljanak járműveikkel, illetve az időjárásra és a hosszú várakozási időre tekintettel megfelelő mennyiségű ivóvizet tartsanak járműveikben.

A profi nemzetközi kerékpárverseny résztvevőnek átlagos sebessége 40-50 km/h, ami azonban az útvonal egyes szakaszain elérheti a 80-90 km/h-t is. A verseny alatt a versenyzők a rendőri biztosításra és a motoros biztosítókra hagyatkoznak, a közúti jelzéseket nem figyelik. Veszélyhelyzet (útvonalon lévő akadály esetén) a motoros biztosítók zászlóval és síppal adnak jelzést a versenyzőknek a kikerülési irányról.

A nagyobb útkereszteződésekben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya a polgárőrség segítségét is igénybe véve irányítja a forgalmat. A főkapitányság kéri, hogy közlekedésükkel segítsék a verseny zavartalan lebonyolítását, és egyben köszönik a közlekedők megértését.

Kevesebb