Használt sütőolaj gyűjtése

2021. május 21., péntek 13:59

Már túl van az első ürítésen a településünkre is letelepített gyűjtőtartály, amelyben a használt sütőolajat lehet elhelyezni műanyag lezárt flakonban vagy lezárt befőttesüvegben. A sárga gyűjtőtartály a Községháza és a Faluház közötti közben található.

A háztartásokban leggyakrabban keletkező veszélyes hulladék a használt sütőolaj. Sokan ezt nem is tudják, csak rutinból kiöntik a szemetesbe vagy a wc-be, mosogatóba. Pedig ez a lehető legrosszabb megoldás. A használt sütőolaj (étolaj, kókuszzsír, olívaolaj stb.) nagyobb pusztítást okoz a környezetben, mint hinnénk! Egyetlen csatornába öntött liter használt olaj akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni.

Az olaj a csatornába kerülve nem keveredik a vízzel, és idővel valahol a csőrendszerben dugulást okoz. Ha bekerül a természetes vizekbe, drasztikusan csökkenti az oxigénszintet, és felborítja a vizek természetes egyensúlyát.

Az olaj az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását. Mivel csökkenti a vizek oxigén tartalmát, felborítja a vizek természetes egyensúlyát és pusztulást okoz a vízi élővilágban. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebbjutását, ezáltal károsítja a talajflórát. Ha pedig a kukába öntjük, akkor a kommunális hulladékba kerülve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Magyarországon fejenként 13,7 kilogramm használt sütőolaj és sütőzsíradék keletkezik, melynek kb. 70%-a a háztartásokból kerül ki. A visszagyűjtés az NHKV adatai szerint mindössze 0,2 kg/fő/év volt. A „CseppetSem!” Programmal a visszagyűjtési arányt kívánjuk jelentősen megemelni. A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz.

A „CseppetSem!” Program előnye, hogy a szolgáltatás ingyenes, a csatornahálózat terhelése kisebb lesz, csökken a duguláselhárításra és javításra költött összeg, a szennyvíztisztítók terhelése és meghibásodási esélye csökken, ezáltal a közszolgáltatás kisebb költséggel működik. Csökken az élővizek terhelése, mert a vízszínen nem jelenik meg az oxigén bejutását megakadályozó olajréteg, csökkenhet a kártevők irtására költött összeg, - a szemétlerakók mentesülnek a nehezen lebomló anyagtól, a „cseppmentes” technika során a gyűjtő környékét nem szennyezi be az anyag.

Kérjük a lakosságot, hogy éljenek a lehetőséggel, a sütésnél keletkezett használt olajat és egyéb zsiradékot zárt műanyag- vagy üvegedényben ide dobják! Ne öntsék a wc-be, kertbe, erdőbe!

Óvjuk környezetünket, hisz ezt nemcsak magunk miatt tesszük, hanem gyermekeinkért, unokáinkért és az ő unokáikért is!

Szákszend Község Önkormányzata

Kevesebb