Elismerés a védőnőnek

2021. június 11., péntek 06:31

Megyénkből egyedüliként a szákszendi Wessel Tünde vehette át csütörtökön a 2020-ban alapított Steller Mária Védőnői Díjat, amelyet a létrehozó Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom adott át Budapesten.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az ünnepélyes átadón a védőnők munkáját méltatva kiemelte: a védőnők ajándék egész Magyarországnak. Mint mondta, az országos szolgálat olyat tesz a családok életében, amiért mindannyiunknak hálásnak kell lennünk. A védőnők a mögöttünk lévő pandémiás időszakban is önzetlenül, nagy empátiával, nagy szakmai tudással tudtak szolgálni és tanácsot adni úgy, mint még soha.

A Steller Mária díj egyrészt elismeri a gyereket váró, az újszülöttes és kisgyermekes családokkal törődő védőnők kitartó és kiemelkedő munkáját, másrészt felhívja a társadalom figyelmét a hazai védőnői hálózat fontosságára.

Steller Mária (1898-1989) személye és életútja a magyar védőnői szolgálat számára példakép. Az Egyesült Királyságban, Hollandiában és az Egyesült Államokban tanult, majd a Debreceni Tudományegyetemen szülésznői, Budapesten ápolónői képesítést szerzett. Az 1930-as évektől a falusi egészségvédelemmel, a védőnői hálózat megszervezésével foglalkozott. Előadásokat tartott a családok szociális helyzetéről, a védőnői munka, a higiénia fontosságáról.

Kevesebb