Tök jó délután

2021. október 21., csütörtök 06:08

Késekkel, szikékkel és egyéb szerszámokkal felszerelkezve érkeztek a szülők csemetéikkel szerda délután a faluházba, hogy Halloween ünnepéhez közeledve együtt készítsék el töklámpásaikat.

A programot szervező Takács Tímea előzetesen azt is kérte, hogy aki több faragnivalót tud biztosítani, ne fogja vissza magát, és ennek többen eleget is tettek. A Faluház vezetője is felkészült a családias eseményre, hiszen teával és csemegékkel várta a program résztvevőit, de volt sütivásár is.

Persze a méretes tökök kifaragásához kellett is a felnőtt kéz, hiszen nem kis feladat volt előkészteni a terményt ahhoz, hogy a végén belekerüljön a gyertya, ami a Halloween elengedhetetlen kelléke.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás.

Kevesebb