Nehéz örökséget bíztak ránk…

2021. október 23., szombat 14:58

A 2017-ben felavatott emlékhelyen, a Büszkeségpontnál hajtottak fejet október 22-én az 1956-os forradalom 65. évfordulója előtt tisztelegve a szákszendiek.

Az ünnep tartást ad, erkölcsi alapot szolgáltat és kapaszkodót biztosít számunkra… Az 1956-os forradalom történelmünk azon pillanatai közé tartozik, amikor az egész nemzet egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében. S ami mindezt elindította: a demokrácia iránti vágy, a szabad jövő iránti vágyakozás. Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban ez nem sikerülhetett. Mégis hatalmas részük volt abban, hogy ma, 2021-ben egy szabad Magyarországon élhetünk – hangzott el Papp Attila ünnepi beszédében.

A polgármester kiemelte: az 56-os hősök nehéz örökséget bíztak ránk, amely tiszteletet, figyelmet és nagyfokú felelősséget követel tőlünk, az utódoktól. Tiszteletet az általuk hozott áldozatokért és elért sikerekért, figyelmet arra, hogy időben észrevegyünk bármilyen fenyegetést, ami a szabadságunkat veszélyezteti, és nagyfokú felelősséget azért, hogy saját erőnkhöz képest mindent elkövessünk a fenyegetések kivédése, valamint megszüntetése érdekében, nehogy a múlt sötét árnya újra életre kelljen.

… Mások csodálják bátorságunk, mi meg naponta meghalunk, dzsida, s golyó veri át hátunk, de megmutatjuk a világnak, hogy mikor mindenki lapul, s csak a rádiók kiabálnak, mint akinek már mindenképpen minden mindegy, hát Életet adunk Szabadságért cserébe… A polgármester emlékező gondolatai után Jobbágy Károly „A rádió mellett” című versével tisztelgett a hősök előtt Fodor Réka, majd a Büszkeségpontnál Papp Attila és Hartmann Imre alpolgármester helyezte el a kegyelet koszorúját.

Kevesebb