Tállai András: érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

2021. december 6., hétfő 09:54

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata rendkívül kedvező: az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum 6 ezer forint külön támogatást minden évben. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára - 12 ezer forintra - emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás - emelte ki.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában - emlékeztetett az államtitkár. Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

Kevesebb