Kézműves karácsonyi vásár

2021. december 13., hétfő 10:11

De gyönyörű! – kiáltott fel egy kislány vasárnap a Szákszendi Faluházban a csodálatos horgolt angyalkák, csillagok láttán, a készítő kézműves pedig szívből érkező mosollyal felelt: már ezért megérte ma eljönnöm!

Tavaly a járvány miatt elmaradt a karácsonyi vásár, a faluban ötödik esztendeje igyekeznek megteremteni a hagyományát. Szorgos, ügyes kezekben, kreatív gondolatokban, szépérzékben nincs hiány, hiszen Takács Tímea könyvtáros- művelődésszervező meghívását pontosan egy tucat kézműves, őstermelő fogadta el, így az asztalokon megszámlálhatatlanul kínálták magukat a megannyi kézműves technikával készült, csodaszép karácsonyi asztali és függő díszek, kopogtatók, házi áldások, horgolt és csuhé figurák, táskák, tárolók, kecsketejes házi szappanok, gyöngyékszerek, mécses tartók, no meg szákszendi méz és méhviasz figurák.

Takács Tímea csak azt sajnálja, hogy a kereslet még kevésbé találkozik a kínálattal. Bár a vásár ideje alatt érkeztek érdeklődők, bízott benne, hogy gyakrabban nyílik a Faluház ajtaja, hiszen a kézműves karácsonyi ajándékoknál nincs szebb, értékesebb, nem szólva a helyi ügyes kezűek, őstermelők ily módon történő támogatásáról.

A délutáni táncgálát is nagyobb szabásúra tervezte a könyvtáros Kánya Bettina csoportvezetővel, de a járvány felülírta az elképzeléseiket. A moderntáncos gyerekek közül többen hiányoztak betegség miatt, így nyolc kislány három karácsonyi koreográfiával lépett színre a szülők, rokonok, ismerősök előtt. Az öt éve működő tánccsoport hagyományosan a Falukarácsony keretében ad ízelítőt a tudásából, ám a pandémia miatt idén szabadtéren rendezik meg, ahol nem nyílt volna lehetőségük a fellépésre. A program december 19-én 16 órakor kezdődik a Faluház mögötti rendezvénytéren, ahol Papp Attila Csaba polgármester ünnepi beszédét Sugárné Damó Márta református lelkész, Sinkó-Szabó Lilla evangélikus lelkész, Dr. Író Sándor katolikus plébános gondolatai követik. Az ünnepi műsorban közreműködnek az Öveges József Általános Iskola diákjai, Fodor Réka, és a Szákszendi dalkör.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb