Őrizzük meg a szeretet morzsáit

2021. december 20., hétfő 13:56

A pandémia miatt a Faluház mögötti rendezvénytéren várta vasárnap a hagyományos Falukarácsony Szákszend lakóit, akiket elsőként Papp Attila Csaba polgármester köszöntött.

Minden ember attól válik igazán boldoggá, ha képes szeretetet adni és képes fogadni is azt. Kimondani egyszerű, de elérni ezt az állapotot, nehéz. A mindennapos gondok, a folyamatos küzdelmeink vélt, vagy valós családi, egészségügyi, munkahelyi problémáinkkal, sokszor leküzdhetetlennek tűnő akadályként tornyosulnak előttünk. Karácsonykor azonban, mintegy varázsütésre, minden megváltozik. Az ünnep szépsége, a belőle áradó meghitt nyugalom és béke képes megteremteni azt a hitet, hogy minden rendben van és minden rendben lesz, és semmi sem fontosabb a szeretetnél… A karácsony, az együttlét élménye és a boldogság érzete mellett az emlékezés szimbóluma is. A meggyújtott gyertyák azokra emlékeztetnek, akik bár már nincsenek velünk a való életben, a szívünkben örökké élni fognak – fogalmazott a település vezetője, azt kívánva, hogy a karácsonyi hangulatból, és magából a szeretetből tudjunk megőrizni morzsákat az eljövendő év napjaira is, hogy majd azokból táplálkozva könnyebben le tudjuk győzni a felmerülő akadályokat.

Az ünnepi gondolatokat folytatta Sugárné Damó Márta református lelkész, Sinkó-Szabó Lilla evangélikus lelkész és Dr. Író Sándor római katolikus plébános, szólva a világjárvány okozta nehézségekről, küzdelmekről, s könyörögve, hogy az adventi időszakban minden szákszendi szeretetben, békében várhassa Jézus eljövetelét, egyben könyörögve mindazokért, akik betegség, gyász, vagy más teher miatt szomorúsággal a szívükben készülnek a születése ünnepére.

„Isten szeretete áradjon mindenki szívében. Köszönjük, hogy a járvány, a betegség, és a bennünk lévő nehézség ellenére itt lehetünk. Köszönjük, hogy megérhettük ezt a napot, és kérjük, még sokáig lehessünk a Te dicsőségedre együtt, ennek a falunak a szolgálatában, szeretetében.” – hangzott el a római katolikus plébánostól, majd következett az Adventi koszorú gyertyáinak közös meggyújtása a polgármesterrel.

A Falukarácsony programja Palotai Eszter felkészítésében az Öveges József Általános Iskola második osztályos diákjainak műsorával, Fodor Réka szavalatával, a Szákszendi dalkör karácsonyi dalcsokrával folytatódott, végül zárásként a község lakói tea, forralt bor és pogácsa mellett, kötetlen beszélgetéssel ünnepelték advent negyedik vasárnapját.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb