12 megyei településre, Szákszendre is érkezett fa: a pályázat folytatódik

2022. január 5., szerda 11:33

Az országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot hirdetett a 10 ezernél kisebb lélekszámú települések számára. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott program első ütemének sikerét látva a 2021 őszi és 2022 tavaszi időszakra megduplázott keretösszeggel hirdette meg a második ütemet. A minisztérium ösztönzi a további pályázatok beadását, ezért a határidőt az év végéig, 2022. december 31-ig meghosszabbították.

A Vérteserdő Zrt. elkötelezett partnerként támogatja az önkormányzatok, földtulajdonosok és gazdálkodók erdősítési törekvéseit, azokban aktív szerepet vállal, így járul hozzá a sikeres megvalósításhoz. A lebonyolításban az összes hazai erdőgazdaság közreműködött, így a Vérteserdő is, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel. A társaság szakemberei 12 megyebeli településen, Ácsteszéren, Almásfüzitőn, Ászáron, Bársonyoson, Dadon, Etén, Keréktelekin, Kömlődön, Szákszenden, Tarjánban, Várgesztesen és Vértestolnán segítették a sorfák ültetését.

Szákszend három pontján december második felében ültették el a 15 szil- és 15 gömbszivarfát. A Településfásítási Programra benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően a fákból jutott a Faluház melletti rendezvénytérre, a „Macskahídnál” kialakított pihenőterületre, és a száki búcsútérre. A munkálatokat felügyelte, s azokban természetesen tevőlegesen részt vett Papp Attila Csaba polgármester is, a szakmai segítséget és iránymutatást az Országos Erdészeti Egyesület delegálásában Pintér István, az Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság erdészeti igazgatója biztosította, az ültető gödröket korábban a Vadásztársaság és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai készítették elő.

Kevesebb