Napelem pályázat: hamarosan lezárul az első ütem

2022. January 24., Monday 09:35

Komoly érdeklődési hullámot okozott az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amely 2021. december 6-án indult el. A négy ütemben, regionális bontásban megvalósuló csomagban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el az alacsony jövedelmű háztartások számára a napelemek telepítésére, valamint az otthonok energiahatékonyságának növelésére.

A program első ütemének első szakasza a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban január 16-án zárult le, a második január 23-án (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye), a harmadik január 30-ig (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), a negyedik pedig február 3-ig (Budapest és Pest megye) tart. Mindez azt jelenti, hogy az első ütem hamarosan véget ér, a második pályázási lehetőségre pedig egészen 2022 szeptemberéig kell várni.

Az elmúlt időszak a sajtóban főként a 100 százalékos támogatásról szólt, a napelemes beruházásokhoz ugyanakkor elérhető egy másik, az utóbbi hetekben kevesebbet tárgyalt lehetőség. Ez az otthonfelújítási program, amelyet nagyjából egy éve indítottak el, és előreláthatóan 2022. december 31-éig lesz elérhető. Ezen pályázat nem ütemeken alapul, a kérelmeket folyamatosan lehet küldeni. Az otthonfelújítási programban a beruházások dokumentációját kell gyűjteni, majd eljuttatni az államkincstárhoz, ily módon utólagosan legfeljebb 3 millió forint szerezhető a különböző kül- és beltéri projektekre, például egy napelemes rendszer kiépítésére. A támogatás összege maximum a beruházás összköltségének 50 százaléka, az összeget az anyagköltség és a munkadíj után fele-fele arányban adják. Pályázni csakis gyermekesek vagy gyermeket váró személyek tudnak, a finanszírozáshoz pedig egy kifejezetten a program mellé kidolgozott hitel is elérhető.

Tavaly nagyjából 88 ezren igényelték a támogatást – a kérelmezők egy jelentős része a napelemes beruházás mellett döntött, a magyarországi cégek legalábbis jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak. A komoly érdeklődés miatt nem kizárt, hogy az otthonfelújítási program végül mégsem fog 2022-ben véget érni, igaz, erről egyelőre konkrét információ nem látott napvilágot.

forrás: alternativenergia.hu

Kevesebb