Koronavírus: Tatabányán is emelkedik a koncentráció

2022. január 26., szerda 05:36

Ezen a héten is megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A friss eredmények alapján megállapítható, hogy az új típusú koronavírus szennyvízből kimutatható mennyisége 2022 harmadik hetében emelkedő tendenciát mutatott.

A 3. héten elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy korábbi lassú emelkedés után, több hetes tendenciát tekintve most határozott növekedés látható a szennyvízminták átlagos koronavírus-koncentrációjában - számolt be róla az NNK.

A friss adatok szerint a koronavírus koncentrációjának egyértelmű emelkedése figyelhető meg Békéscsabán, Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon és Tatabányán is, ezekben a városokban ráadásul a kórokozó mennyisége is az emelkedett kategóriába sorolható. A helyzet súlyosbodása várható továbbá Pécsen és Veszprémben, itt azonban egyelőre mérsékelt mennyiségben van jelen a vírus.

Az átlagosnál nagyobb mennyiségben mutatható ki a kórokozó Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Salgótarjánban is, ezeken a helyeken azonban stagnáló tendencia figyelhető meg. Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely és Zalaegerszeg mintáját viszont mérsékelt koncentráció és stagnáló tendencia jellemezte. Ugyanez mondható el Budapest agglomerációs településeiről - Tökölről, Biatorbágyról, Szigetszentmiklósról, Budakesziről és Százhalombattáról - is.

Összefoglalva tehát 15 megyeszékhelyen emelkedett, 6 városban és az agglomerációban pedig mérsékelt mennyiségben van jelen a szennyvízben a koronavírus, a tendencia pedig 8 mintánál emelkedő, míg 14-nél stagnáló. Alacsony koncentrációt és csökkenést sehol sem mértek.

Kevesebb