Nem tervez folyószámlahitelt Szákszend

2022. február 11., péntek 05:45

Február 20-án érkezik Magyarországra az az elektromos kisteher, melyet pályázaton nyert a szákszendi önkormányzat, a forgalomba helyezést követően a remények szerint már április elején használhatják is a faluban – a többi között ez az információ is elhangzott a február 9-ei testületi ülésen, melyen több, a lakosságot közvetlenül érintő eseményről is beszámolt az első napirend keretében Papp Attila Csaba polgármester.

Megérkezett például a 300 db szelektív lakossági hulladékgyűjtő, melyeket február 14-étől vehetnek át a helyiek a Polgármesteri Hivatalban. A polgármester azt is elmondta, hogy tárgyalások folynak egy energiakereskedő társasággal a község lakosainak egyszeri, a hagyományos izzók LED-esre történő, térítésmentes cseréjéről. Amennyiben megszületik a megállapodás, a cserére várhatóan március közepe és vége között kerülhet sor.

A képviselők a falu idei évi költségvetését is elfogadták, mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon 333.351.851 Ft-os összeggel. A kiadások között – egyebek mellett – személyi juttatásokra 99.2, a munkaadókat terhelő járulékokra majdnem 14, dologi kiadásokra 48.3 beruházásra 63.2 milliót terveztek. A polgármester által jegyzett előterjesztés kiemelte, hogy az önkormányzat gazdálkodását továbbra is az intézményhálózat, az üzemeltetés működőképességének folyamatos, magas színvonalú megtartása, a község fejlődését elősegítő új pályázatok előkészítése, lebonyolítása, és az adóbevételek növelése érdekében a vállalkozásokkal való szoros együttműködés határozza meg, folyószámlahitel felvételét idén sem tervezik. A források hatékony elosztása, a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében az intézményvezetőktől is kérték a kiadások átgondolását, prioritások felállítását, hiszen – mint az előterjesztésben is szerepelt – a minimálbér és a garantált bérminimum évek óta tartó emelkedése nem csak az önkormányzati foglalkoztatottak esetében eredményez többlet kiadást, hanem begyűrűzik a szolgáltatások vásárlásába, a beruházások megvalósításába is, mivel a vállalkozásoknak is nőnek a költségeik.

A bölcsődei és óvodai beiratkozás időpontjáról is határoztak a képviselők, mindkét intézmény esetében április 26-án és 27-én lesz 8-16 óráig.

A pandémia Takács Tímeát is nagy kihívás elé állította, 2021-ben a korlátozások miatt a Közösségi Tér több online programot valósított meg, melyek végül jó gyakorlatnak bizonyultak, így sokat megőrzött – állt könyvtáros-művelődésszervező beszámolójában, amely részletes képet nyújtott az elmúlt év közművelődési tevékenységéről. Több esemény is elmaradt tavaly, például a hagyományos Falunapi rendezvény is, helyette júliusban Falupikniket tartottak, és az eddig Nyárbúcsúztatóként ismert augusztusi programot is szeptemberben rendezték meg Őszköszöntő elnevezéssel, ez utóbbit hagyományteremtő szándékkal.

A tizenharmadik, egyebek napirendhez érkezett meghívott vendégként Kiss László, a Szákszendi Sportegyesület elnöke, mert – mint elhangzott – 2019 nyara óta nincs a pályahasználatról megállapodás az önkormányzat és az egyesület között. Ha azon az ingatlanon használat közben bármi probléma adódik, felmerül a felelősség kérdése, s mivel a tulajdonos az önkormányzat, nagy valószínűséggel ő viseli majd, ezért a helyzetet mindenképpen rendezni kell – tájékoztatta a képviselőket dr. File Beáta jegyző. A testület a polgármester javaslatára úgy határozott, hogy az elnök vegyen részt a Szociális, Kulturális és Sport Bizottság következő ülésén, és ott a grémium tagjait részletesen tájékoztassa az egyesület tevékenységéről, gazdálkodásáról, és egyeztessék a pályahasználat peremfeltételeit.

Kevesebb