Egyetlen nemzet sem lehet szabad más nemzet szabadsága nélkül

2022. március 12., szombat 16:56

Olyan hősök ők, akik bár nem nyerték meg a harcot, mégis győztek, mert eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe – a hangzott el Papp Attila Csaba ünnepi beszédében március 11-én a szákszendi Faluházban.

A település polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség kezdetén hangsúlyozta: 1848 hősei hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz. Ezek ma is aktuális elvárások.

A szabadságharc szellemi hagyatékáról szólva két olyan megfontolandó tanulságot emelt ki a sok közül, melyeknek napjainkban is létjogosultsága van: egyetlen nemzet sem lehet szabad más nemzet szabadsága nélkül. Egy nemzet szabadságának kivívása nem hagyhatja figyelmen kívül más népek szabadság iránti vágyát. A magyar nép sorsának alakításában elsősorban, ha nem is kizárólagosan, csak magunkra számíthatunk, és csak mi vagyunk felelősek azért, hogyan alakul az a jövőben. Nem várhatjuk másoktól gondjaink megoldását, az közös akarattal, elhatározással és munkálkodással egyedül nekünk sikerülhet és a mi feladatunk.

A polgármester zárásul a márciusi ifjak által szerkesztett kiáltványt idézte: Mit kíván a magyar nemzet. Legyen béke, szabadság, egyetértés!

Az Öveges József Általános Iskola diákjainak szerkesztett műsora versekkel, dalokkal, tánccal emlékezett a dicső napokra, amikor fegyvert fogott a magyar nép, hogy kivívja jogos szabadságát, függetlenségét és véget vessen a szörnyű elnyomatásának, megalázottságának. Az időben visszautazva idézték fel a forradalmi helyszíneket, a pesti utcán, a Pilvax kávéházbeli, az egyetem előtti, a nyomdánál, a múzeumnál és a Nemzeti Színháznál zajló eseményeket, arra a napra emlékezve, amely elindította a magyar nemzet szabadságharcát és fejet hajtva a hősök emléke előtt.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb