Jó döntést hoztak a március 15-ei ünnepség kapcsán

2022. március 25., péntek 13:41

Hét napirendet tárgyalt a március 23-ai ülésén a szákszendi képviselő-testület, az egyebek napirend részeként örömmel konstatálták, hogy januárban jó döntést hoztak, amikor a március 15-e alkalmából rendezett ünnepség kezdetét a javasolt dél helyett 15 órában határozták meg, hiszen szépen megtelt emlékezőkkel a Faluház.

Papp Attila Csaba polgármester két ülés közötti beszámolójából kiderült, hogy több ingatlan értékbecslését is elkészíttették, így a szendi és a száki focipályáét is. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a felértékeléssel tájékozódni kívántak arra az esetre, ha valamikor a későbbiekben a területek kapcsán felmerülne az építési telkek kialakításának lehetősége.

A Szákszendi Sportegyesület bérleti szerződés iránti kérelmét is tárgyalták a képviselők, miután az előző ülésen szó volt róla, hogy 2019 nyara óta nincs a pályahasználatról megállapodás az önkormányzat és az egyesület között, a helyzetet pedig rendezni kell. Az egyesület március 3-án benyújtott kérelmére készült el a megállapodás, amely április 1-jétől 2024. december 1-jéig rögzíti a füves labdarúgó nagypályára és az öltözőre vonatkozó térítésmentes bérletet, természetesen megkötésekkel. Így a feltételek között szerepelt – a többi között – a terület térítésmentes karbantartása, gondozása, az öltöző rendben tartása, a pálya fűnyírása, locsolása, a fűpótlás, és évenkénti beszámoló készítése a képviselő-testület számára. A napirendhez érkező Kiss László, a Szákszendi Sportegyesület elnöke hozzászólásában jelezte, hogy az ér szárazsága miatt nem tudják biztosítani a locsolást, és emiatt a fűpótlást sem. A probléma nem új keletű, és mint a napirend kapcsán elhangzott, már számos alternatíva felmerült, de a tűzcsap használatának kivételével egyik sem jelent végleges, kivitelezhető és megnyugtató megoldást. A polgármester kérdésére az elnöktől az is elhangzott, hogy a locsolórendszerrel semmi probléma, víz nincs hozzá. A testület végül úgy fogadta el a megállapodást, hogy abból a locsolást és fűpótlást, mint elvárást törölték, és az időjárási körülményektől tették függővé.

Az ülés további részében a testület elfogadta a falu elmúlt évi szociális alapszolgáltatási tevékenységéről és az egészségügyi helyzetéről készült beszámolókat. A települési támogatások összesítése szerint tavaly 14-en voltak jogosultak lakásfenntartási támogatásra, a részükre összesen 754 ezer forintot fizettek ki, rendkívüli települési támogatásban 22-en részesültek összesen 846 ezer forint értékben, temetési támogatásra 105, babakelengye támogatásra 120 ezer forintot fordított az önkormányzat. Az egyéb önkormányzati támogatások összege meghaladta a 3,3 milliót, ebből 1.678 ezer forintot tanévkezdési támogatásként fizettek ki, 1.265 ezret fordítottak az idősek karácsonyi utalványára, és 364.500 forintot a mikuláscsomagokra. Szociális tűzifa támogatásban 49 háztartás részesült, az önkormányzat 62 erdei köbméter megvásárlásához nyert el 1.181 ezer forint támogatást, melyet 315 ezer forinttal egészített ki.

Dr. Tóth Csaba háziorvos beszámolójából kiderült, hogy az 1 346 fős praxisban az ellátottak száma meghaladta a 11 500-at, 2021-ben 18-an hunytak el idült betegségben és a világjárvány (5 fő) szövődményei, daganatos betegségek következtében. Koronavírus fertőzésen 300-an estek át, COVID19 elleni oltás beadására 847 alkalommal került sor a rendelőben.

Az ülést záró egyebek napirendben a március 15-e alkalmából rendezett ünnepség mellett ismét szó volt a dűlőutakról, a kérdést Klestenitz Miklós vetette fel, miután a Szákszendi Hírmondó legfrissebb számában Hartmann Imre alpolgármester, a Helyi Földbizottság elnöke azt kérte a gazdáktól, hogy április 10-éig állítsák helyre a rongálásokat. Korábban ugyanis azt tapasztalták, hogy sok helyen több méter szélességben szántottak el a dűlőutakból, vagy éppen keresztben szántottak bele, de szármaradványokat is láttak földdel keveredve az úton. Klestenitz Miklós úgy vélte, hogy a kérdést egészében, valamennyi földet és gazdát érintően kell rendezni, és az április 10-ei határidőt is korainak tartotta. Ebben a polgármester is egyetértett vele, mondván, hogy ami 3 évtized alatt alakult ki, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra helyrehozni, Hartmann Imre viszont azt hangsúlyozta, hogy kötelességük megvédeni az önkormányzat tulajdonát. A képviselők végül elfogadták Papp Attila Csaba javaslatát, miszerint tartsanak az érintettek részvételével fórumot, ahol a véleményeket pro és kontra lehet ütköztetni, egyben vázolni a megoldási lehetőségeket.
Kevesebb