Takarékos, megfontolt gazdálkodás

2022. május 23., hétfő 12:20

A képviselő-testület elmúlt ülésén tárgyalta és fogadta el a 2021-es költségvetésről készült beszámolót és a zárszámadásról szóló rendeletet, melyből az is kiderült, hogy Szákszend önkormányzata takarékos és megfontolt gazdálkodást folytatott: likviditási probléma nem jelentkezett, sőt, számos támogatást nyújtott saját forrásból.

A pályázatok tekintetében is sikeres volt az elmúlt év, hiszen a Magyar Falu Program keretében a Felelős Állattartás elősegítése pályázaton az önkormányzat majdnem másfél millió forintot nyert kutyák és macskák ivartalanítására, transzporderrel történő megjelölésre, valamint veszettség elleni védőoltás beadására. Szintén MFP forrásként érkezett több mint 10 millió forint a faluba, az összegből elektromos kisteherautót vásároltak, amely a közelmúltban már meg is kezdte a feladatellátását, és a kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása pályázaton is sikerrel indultak, hiszen egymillió forintot nyertek el. A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat tulajdonába kerültek a Szákszend belterület 1047/3, 1157/1, valamint a 529/2 helyrajzi számú ingatlanok.

A szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázaton az önkormányzat 1.181.100 Ft támogatást nyert 62 köbméter tűzifa vásárlásához, így 49 háztartás téli melegedését támogathatták, a Településfásítási Program keretén belül 15 erdei szilt és 15 szivarfát ültethettek el decemberben.

A legjelentősebb forrás a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések bővítése elnevezésű pályázatnak köszönhető, az önkormányzat 50 millió forintot nyert a falu csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére, jelenleg a végrehajtás előkészítése tart.

Az önkormányzat takarékos gazdálkodásának köszönhető, hogy 133 főt részesíthettek tanévkezdési támogatásban összesen 1.678.000 Ft értékben. Egyszeri támogatásként 243 15 év alatti gyermek kapott Mikuláscsomagot, erre a célra 364.500 forintot fordítottak. Szintén egyszeri támogatásként ajándékoztak meg 253 hatvanötödik életévét betöltött szákszendit összesen 1.265 ezer forint értékben. A nagyobb értékű beruházások sorát gyarapította tavaly egy 3,3 millió forintos, 9 személyes kisbusz, az orvosi rendelőbe 300 ezer forintért klíma, valamint 14 db 40 literes kültéri hulladékgyűjtő vásárlása mintegy 650 ezer forint értékben.

Kevesebb