Újévi koncert

2017. január 16., hétfő 09:10

Dupla teltházas előadással nyitotta a kulturális évadot hétvégén az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar. A művelődési központ színháztermében szombaton elsősorban a rokonok, barátok foglalhatták el helyeiket a nyilvános főpróbán, majd vasárnap következett az „éles” bemutató.

Ahogyan azt Kiss Zita, az est háziasszonya megfogalmazta: 2016. a zenekar életében az elismerések éve volt, hiszen – többek között - bekerültek a megyei értéktárba, megyei Príma Díj jelölést kaptak, Komárom-Esztergom Megyéért kitüntetéssel ismerték el munkásságukat, kiemelt aranyminősítéssel zárták a nemzetközi fúvószenei fesztivált, Sági Richárd karnagy pedig városi kitüntetést vehetett át.

Az est folyamán Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket – köztük László Kálmán szákszendi polgármestert - és méltatta az együttes művészeti elkötelezettségét. Utóbbi arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei évben arról kell megemlékeznünk, hogy 1937-ben kezdődött ezen a területen az a bányászati tevékenység, aminek köszönhetően Oroszlány azzá vált, amit ma is látunk. Jól működő, modern, élhető város, s ez még akkor is igaz, ha mára csak az emlékek maradtak meg a szakmakultúráról.

- Az önkormányzat a bányásznapon szeretné méltó módon, nagyszabású programsorozat keretében megidézni az elmúlt 80 évet, amihez széleskörű összefogás és hatékony együttműködés szükséges. Olyan, ami az előkészületektől a záró feladatokig egybefogja, megmozdítja a település polgárait. Ehhez kérem a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar segítségét – fogalmazott a városvezető.

Stílszerűen, a Jó szerencsét indulóval vette kezdetét a műsor, amit az első részben elsősorban „komolyabb” művek követtek, majd a vidámabb darabok következtek, köztük filmzenék és ritkán játszott kompozíciók.

Az együttes koncertjeinek hagyománya, hogy mindig valamilyen meglepetés is szerepel a repertoárban. 2015-ben egy hard rock feldolgozást interpretáltak a Deep Purple-től, tavaly Máté Péter, Zene nélkül mit érek én című songjának feldolgozása hangzott el, míg idén egy LGT szám zárta a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar élményszámba menő évadnyitóját.

Kevesebb