Trianonra emlékeztünk

2022. június 4., szombat 13:39

Második alkalommal tartott megemlékezést június 3-án Szákszend Község Önkormányzata annál a tölgyfából készített Trianoni emlékműnél, melyet Kondor József, erdélyi származású amatőr fafaragó a dekrétum aláírásának 100. évfordulójára készített el két esztendeje.

A történelmi Magyarország feldarabolására emlékeztető alkotásnál Papp Attila Csaba polgármester idézte fel az eseményeket, beszédében kiemelve, hogy a kimondhatatlanul súlyos döntés minden magyart áldozattá tett: azokat is, akik az anyaországban maradtak, de még inkább azokat, akik a határainkon kívül rekedtek. A Trianonban ránk erőltetett békeszerződés nemcsak területétől és a gazdasági fejlődés alapjaitól fosztotta meg hazánkat, hanem gyakorlatilag szétszakította a magyar nemzetet, és nagymértékben megtörte nemzeti önérzetünket is. Magyarország korábbi területének kétharmadát, lélekszámának harmadát veszítette el – fogalmazott a polgármester, aki gondolatait Wass Albert idézetével zárta: A világ fölött őrködik a rend, s nem vész magja a nemes gabonának, de híre sem lesz egykor a csalánnak, az idő lemarja a gyomokat. A víz szalad, a kő marad, de a kő marad.

Az eseményt Fodor Réka szavalata tette emlékezetesebbé, majd az emlékműnél Papp Attila Csaba és Hartmann Imre alpolgármester helyezte el a kegyelet koszorúit. A kopjafa alkotója ezt követően a házába invitálta a szép számmal megjelenteket, hogy tekintsék meg, milyen fából faragott további csodákat rejt az. Mint elmondta, ő maga vendéglátósként dolgozott 27 évig, ám szerelmese a faragásnak. Alkotásait cseresznye-, meggy-, dió- és tölgyfából készíti, s nem a funkcionalitás inspirálja a gondolatait, vezeti a kezét, hanem a fa természet alkotta adottságai, legyen az szép, vagy akár egy más által tetszetősnek egyaránt nem tartott csomó. Hartmann Imre alpolgármester a falu egésze nevében fejezte ki köszönetét a Trianoni emlékmű megalkotásáért, melyet várhatóan újabb követ az 1848-as forradalom tiszteletére. Kondor Józseftől azt is megtudtuk, hogy a Trianoni kopjafa készítésekor az idő rövidsége miatt nem sikerült maradéktalanul megvalósítani az elképzeléseit, ezért várható, hogy a jövőben felújítja, azt követően pedig áthelyezik az Emlékparkba.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb