A fiatalok szja-mentessége még vonzóbbá teheti a nyári diákmunkát

2022. június 15., szerda 09:04

A fiatalok szja-mentessége még vonzóbbá teheti a diákmunkát, a 25 év alattiak ugyanis mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is.

Az adókedvezmény érvényesítését a diáknak nem kell külön kérnie, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi. A 2022. január 1-jétől életbe lépett újabb adómentesség havonta akár 65 ezer forint pluszbevételt jelenthet a nyáron munkát vállaló diákoknak.

Több foglalkoztatási forma is szóba jöhet a nyári diákmunka kapcsán, amelyhez két dolog mindenképp szükséges: egyrészt adóazonosító jel, másrészt szülői engedély – összegezte az államtitkár. Majd felidézte, hogy a diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. A szünidőben ez a szabály még kedvezőbb, mert már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Tállai András elmondta, hogy a nyári munkát vállaló diákok ugyanúgy adóznak, mint a felnőttek. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve a diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatást, ahol a tanulóknak keresetük után például nem kell járulékot fizetniük.

Azok a tanulók, akik munkavállalóként dolgoznak majd a nyári szünetben, számolhatnak a 25 év alattiak szja-mentességével, de fontos, hogy szerződéskötéskor ügyeljenek arra, hogy legyen írásban megkötött munkaszerződésük, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes – javasolta az államtitkár. A felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 200 ezer forint – nyomatékosította.

A diákok dolgozhatnak mezőgazdasági, turisztikai idénymunkán, illetve alkalmi munkán is, ez az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás. Ebben az esetben a munkáltató fizeti a közterheket. A nyári korrepetálás, gyermekfelügyelet adózási szempontból háztartási munkaként definiálható, és itt sem kell semmilyen közterhet fizetni a tanulónak, mert a bejelentés és a közteher (regisztrációs díj) megfizetése a munkáltató kötelessége – ismertette Tállai András.

Kevesebb