Mérgező diétás kenyeret hívnak vissza

2022. július 28., csütörtök 12:37

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy a megadott termékadatok szerinti gluténmentes extrudált Abonett kenyeret ne fogyasszák el - írja a hatóság. A tájékoztatás szerint a 100 grammos, zöldségeket is tartalmazó, 20.08.2023 tételszámú, 2023.08.20. minőség megőrzési idejű, Abonett Kft. által gyártott gluténmentes extrudált kenyér határértéket meghaladóan tartalmaz aflatoxint.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica.

Az érintett termék az Abonett honlapján megadott címre visszaküldhető. A Spar és Auchan üzletek a fenti adatokkal azonosított termékeket a vásárlás helyén visszaveszik.

Kevesebb