Átírta a kormány a benzinár-stopot: szombat délben életbe lépett

2022. július 30., szombat 13:59

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni és az ellenőrzés érdekében köteles az adóhivatalnak továbbítani - részletezte.

Ismertetése szerint, ahogy eddig is, ezentúl is piaci áron tölthetők a 7,5 tonnát meghaladó, magyar rendszámú gépjárművek, továbbá a külföldi rendszámú járművek, de ide tartozik a kannás üzemanyagtöltés is; ezentúl piaci áron tankolhatnak - a személytaxi-szolgáltatást nyújtó gépjárművek kivételével - a nem természetes személy által fenntartott gépjárművek.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy karbantartás miatt pénteken le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Hozzátette: az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják. Elmondta, hogy pénteken a Mol elnök-vezérigazgatója tájékoztatta a kormányt a finomító karbantartásáról, amelyet már egyszer elhalasztottak és tovább nem halasztható. Megjegyezte, a Mol Százhalombattán finomítja az orosz kőolajat.

Szólt arról is, hogy minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, "a gáztól valóban menekülni érdemes". Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

A kormányinfón elhangzottakkal összhangban szombat délben életbe lépett a hatósági üzemanyagár szigorítása, meg is jelent a Magyar Közlönyben A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosítása.

Ezek alapján az üzemanyag nem hatósági áras termék, amennyiben az

Kitértek arra is, hogy a benzinkút üzemeltetője vagy annak képviselője a szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön arról, hogy a gépjármű esetében jogszerű-e a hatósági áron való töltés.

A hatósági áras tankolás esetén a benzinkutas jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.

Kevesebb