Akár 36 fok is lehet – újra életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

2022. augusztus 4., csütörtök 09:24

Ismét harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Az intézkedés csütörtöktől szombat éjfélig érvényes. Mindenkinek azt ajánlják, hogy igyon sok vizet, a déli órákban húzódjon árnyékba, a leégés ellen védekezzen napkrémmel és szellős ruházattal; a parkoló autókban pedig még néhány percre se hagyjon senki gyermeket vagy háziállatot.

A harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve adta ki a tisztifőorvos szombat éjfélig – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A napi középhőmérséklet az északi, északkeleti országrész és az Alpokalja kivételével többfelé 25, 26, főként a Dél-Alföldön, Duna-Tisza közén, Dunántúl keleti részén, illetve városi környezetben helyenként 27 fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő este 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem. A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több – lehetőleg hűtött – folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.

Kevesebb