Népszámlálás: kötelező a válaszadás

2022. augusztus 18., csütörtök 10:01

A népszámlálásról érdemes tudni, október 1-16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket, majd október 17-november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet.

Augusztus 17-én arra hívták fel a figyelmet, hogy a népszámlálás kötelező, aki ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, az közigazgatási bírsággal sújtható, melynek összege 200 ezer forint is lehet.

Minden lakásban egy lakáskérdőívet és minden embernek a családban egy személyi kérdőívet kell kitöltenie. A népszámlálás nem a bejelentettség szerinti, hanem a tényleges élethelyzetet méri fel. Az, hogy kik élnek az adott lakcímen, a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, előzetesen nem ismert, ezért a felkérő levél nem névre szól, csak a lakás címe (házszámig) szerepel a címzésben.

A kérdésekre kötelező a válaszadás, kivéve a nemzetiségre, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozóknál, ezek esetében önkéntes a kitöltés – összegezte a leglényegesebb információkat a Központi Statisztikai Hivatal.

Kevesebb