Aggályos lehet a forgalmik vonalkódjának beszkennelése

2022. augusztus 26., péntek 13:48

A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) vizsgálódik a tankoláskor beolvasott forgalmik miatt, miután több magánszemély is a hatósághoz fordult, mert a benzinkutak a hatósági áron rögzített tankolás esetén elkezdték beszkennelni a gépjárművek forgalmi engedélyén lévő vonalkódot – írja az infostart.hu

A NAIH arról írt az állásfoglalásában, hogy a hatósághoz érkező beadványokban arról számoltak be a panaszosok, hogy egy üzemanyag-szolgáltató a töltőállomásain az üzemanyag hatósági áron történő értékesítéséhez leolvasta a gépjármű forgalmi engedélyén szereplő vonalkódot, és azt rögzítette a rendszerében.

Az érintettek részére a további adatkezeléssel kapcsolatban az üzemanyagtöltő állomásokon nem állt rendelkezésre tájékoztató, illetve az egyik kút munkatársai szóban sem tudtak érdemi tájékoztatást adni.

A NAIH szerint a hatósági árat rögzítő kormányrendelet értelmében az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzemben tartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.

A töltőállomások jogosultak arra is, hogy a hatósági áron való tankolás esetén leolvassák a forgalmi engedélyen lévő vonalkódot, feljegyezzék a gépjármű rendszámát, és ezeket a számítógépes rendszerükben a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon tárolják.

Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából – írta állásfoglalásában Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Habár a forgalmi engedélyek beolvasása a NAIH szerint nem jogsértő, a töltőállomásokra is vonatkoznak a GDPR-szabályok, azaz nem mindegy, miként tárolják az adatokat. Emellett az autósok részére megfelelő tájékoztatást is adni kell arról, hogy az adatgyűjtés milyen célból történik. Azonban nem terheli tájékoztatási kötelezettség az adatkezelőt, ha az érintett az információk egy részével vagy azok összességével már rendelkezik.

A NAIH szerint a GDPR rendelkezéseinek megfelelő adatvédelmi tájékoztatás megtörténhet az adatkezelés helyszínén - például az üzemanyagtöltő állomás fizetőhelyén vagy a töltőállomás kútjainál, vagy az adatkezelő honlapján - amennyiben rendelkezik weboldallal - közzétéve, de más igazolható módon is.

A NAIH nem foglalt egyértelműen állást a benzinkutak adatkezelésével és a tájékoztatás nyújtásával kapcsolatban, de Péterfalvi Attila hivatalból vizsgálatot indított „az adatkezelés jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes adatainak védelme érdekében".

Kevesebb