Óriási újítás jön a hazai jogosítványoknál

2022. szeptember 1., csütörtök 06:00

Változás jön a hazai jogosítványszerzésben, teherautós jogosítvány nélkül is lehet majd buszvezetőnek tanulni. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a kapcsolódó jogszabály-módosítás december közepi hatályba lépéséhez igazodva hirdetik majd ki az új tantervi és vizsgakövetelményeket.

A képző szervek felkészülési idejével számolva 2023-től így jelentősen egyszerűsödik az autóbuszos jogosítványszerzés. A leendő hivatásos buszsofőrök sokkal olcsóbban és gyorsabban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket, képességeket.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a személyautók vezetésére jogosító „B” után a teherautókra előírt „C” kategóriát is meg kell szereznie annak, aki a buszvezetéshez szükséges, „D” kategóriás engedélyhez jutna. Az elfogadott rendeletmódosítások az idei év végével eltörlik ezt a követelményt, tehát hamarosan köztes megálló nélkül lehet buszvezetőnek tanulni.

Lényeges újításként megszűnik az iparági visszajelzések szerint elavult „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés” vizsgatárgy. A korszerűsített ismeretanyagot a továbbiakban a rutinvizsgán kérik számon a tanulóktól.

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár szerint évente két-háromezren szereznek buszos jogosítványt, a sokkal egyszerűbb feltételekkel többen választhatják a hivatásos sofőrködést. Az időigényes tehergépkocsis képzés, vizsgáztatás költségei alól mentesülve a tanulók 8-12 hónapot és több százezer forintot spórolnak meg – fogalmazott Vitézy.

Kevesebb