Átadták a felújított Oroszlányi Bányászati Múzeumot

2022. szeptember 2., péntek 19:27

Szeptember 2-án, az Oroszlányi Bányászati Múzeum ünnepélyes átadásával vette kezdetét a 72. Bányász- és 30. Villamos Napok rendezvénysorozat Oroszlányban, az ünnepi eseményen Szákszend képviseletében Papp Attila Csaba polgármester is részt vett.

A majki kiállítóhelyen a múzeumi funkciók fejlesztése mellett helytörténeti jelentőségű dokumentumok, tárlati anyagok prezentálása is megvalósult, rendezvényépület és rendezvénytér, és az ezeket kiszolgálni képes infrastruktúra kialakítása is megtörtént.

Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar nyitánya után elsőként Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlanértékesítő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója szólalt fel: „Ez egy olyan környezet, amit nem szabad nagyon átalakítani, túlépíteni. Úgy próbáltuk a fejlesztéseket megvalósítani, hogy az egykori XX-as bányaüzem falai, megmaradt tárgyi eszközei közé próbáltuk „becsempészni” a XXI. századnak megfelelő részeket. Ezért is egyedi ez a hely. Legfontosabb szempontunk a hagyományőrzés. Régen élő volt ez a hely, és mi azon vagyunk, hogy újból élő legyen”.

„A múzeum fejlesztésének megvalósítása már 2007 óta tervben volt, akkor még a korábbi üzemeltető, a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány tervei alapján. A 2008-as gazdasági válság miatt a fejlesztés meghiúsult, ezt követően a város több elképzelést is kidolgozott. 2017-ben, TOP-os pályázat keretében a „Majk és a Vértes turisztikai tevékenységeinek összehangolása az Oroszlányi Bányászati Múzeum komplex fejlesztésével” elnevezésű projekt részesült támogatásban. A projekt eredetileg tervezett 500 millió forintos összköltségét mintegy 140 millió forinttal növelte meg Magyarország Kormánya annak érdekében, hogy a fejlesztés a hosszas közbeszerzési, kiválasztási eljárásokat követően megvalósulhasson”- emelte ki ünnepi beszédében Lazók Zoltán polgármester.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke a következő gondolatokat fejtette ki:„Itt egy olyan fejlesztés valósult meg, amire nem csak Oroszlány, hanem a megye és az egész térség büszke lehet. A komplex fejlesztésnek köszönhetően a közelmúlt emlékeit, értékeit is meg tudjuk őrizni. A szén mindig nagyon fontos energiaforrás volt. Nekünk kötelességünk emlékezni azokra az emberekre és tevékenységükre, amely Magyarország energiatermelését és fejlődését lehetővé tette”.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő ünnepi szónoklatában hozzáfűzte:” Nagy dolog, hogy 640 millió forintos támogatásból Oroszlány egy ilyen létesítmény átadását tudja ünnepelni, úgy, hogy a városvezetők reményei szerint ez a kiállítóhely nem csupán a turisztikai miatt fontos, hanem a bányászhagyományok megőrzése okán a Bányásznapi rendezvényeket is itt kívánja megrendezni a jövőben. Méltó helyen, méltó megemlékezés azoknak a bányászoknak, akiknek munkájával Oroszlány felépülhetett”.

Az avató ünnepség a nemzeti szalag átvágásával zárult.

Kevesebb