A mártírokra emlékeztünk

2022. október 7., péntek 18:36

Annál a kopjafánál gyülekeztek október 6-án délután Szákszend polgárai és a diákok, melyet az aradi mártírok tiszteletére készített el 2009-ben az önkormányzat megrendelésére Boros József ösküi fafaragó mester.

Az Emlékparkban a Nemzeti Gyásznapon Papp Attila Csaba polgármester így fogalmazott: az aradi vértanúk, a szabadságharc hősei a küzdelmet választották. A közös cél, a szabadság, a nemzeti önrendelkezés, a fejlődés érdekében képesek voltak az összefogásra, a cselekvésre. Képesek voltak áldozatot hozni, önmagukat is feláldozni. De valóban ma is élnek ezek az eszmék? Kimondhatjuk, hogy a harc nem volt hiábavaló és hogy él a szabadság és függetlenség eszméje? Folytatódott a kiegyezéssel megkezdett gyarapodás? – tette fel ünnepi beszédében a kérdéseket, melyekről – vélekedett – a nemzeti gyász napján érdemes elgondolkodni… Gondolatai zárásaként kiemelte: ha eddig nem cselekedtünk teljes szívvel-lélekkel, még mindig nem késő megtanulni, hogy a megálmodott, szabad országért tennünk kell. Tegyünk hát, hogy bátran és emelt fővel mondhassuk utódainknak: mi sem ijedtünk meg a küzdelemtől, kiáltunk a szabadságunkért.

A 173 évvel ezelőtti eseményeket, a vesztőhelyi kivégzéseket, a szenvedéseket, a szörnyű haláltusákat az Öveges József Általános Iskola diákjai Maninger Mariann pedagógus felkészítésében idézték fel Wass Albert, Ady Endre, Kovács István, Heinrich Heine verseivel, versrészleteivel is tisztelegve a mártírok előtt, majd a kopjafánál Papp Attila Csaba, Hartmann Imre alpolgármester, az iskola részéről Horváthné Stier Katalin igazgatóhelyettes és Pordán Jánosné munkaközösség-vezető helyezte el a kegyelet koszorúit.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb