Kérjen beutalót!

2017. január 27., péntek 06:31

Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely időben történő felismerés nélkül korai halálozáshoz vezethet. Magyarországon közel 7500 új esetet diagnosztizálnak évente, a daganatos elváltozás pedig több, mint 2000 halálesetért felel minden évben.

Komárom-Esztergom megye női lakossága körében 2015-ben közel 250 főnél diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganatos megbetegedést.

A szűrés szakmailag elfogadott eszköze a mammográfiás képalkotó vizsgálat: már akkor képes az emlőtumor kimutatására, felismerésére, amikor a szövetelváltozás tapintással még nem észlelhető, panaszokat nem okoz. A mammográfiás vizsgálat 40 éves kortól, panaszok nélkül is, beutalóval kérhető, és évente ismételhető vizsgálat.

A rendszeres vizsgálat mellett otthon javasolt önvizsgálatot is végezni. A csomók keresésén túl ilyenkor azt is figyelni kell, hogy az előző időszakban végzett ellenőrzéshez képest változott-e a mellméret, a körvonal, valamint a bimbók elhelyezkedése. A korai felfedezésben tehát kiemelt jelentősége van a rendszeres szakorvosi és szűrővizsgálatnak, valamint a rendszeres önvizsgálatnak, amelyek jelentősen javíthatják a gyógyulási esélyeket.

Kevesebb