Tűzijátékok leadása

2023. január 4., szerda 13:50

Csütörtökön lejár a szilveszterkor megmaradt tűzijátékok leadásának határideje. A tapasztalatok szerint nagyon kevesen visznek vissza hibás, vagy fel nem használt tűzijátékot, pedig a hármas kategóriájú tűzijátékok birtoklása péntektől szabálysértésnek számít, ráadásul veszélyes is – hangzott el az M1 Híradóban.

A tűzijátékok felhasználását szabályozó kormányrendelet értelmében a hibás vagy fel nem használt tűzijátékokat január elseje és 5-ike között vissza kell vinni a kereskedőnek, aki köteles ezeket visszavenni. Péntektől szabálysértésnek számít a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása.

Leskovics Éva pirotechnikus azt mondta, csak elvétve fordul elő, hogy visszaviszik a megmaradt tűzijátékot: alapvetően ez nagyon ritka, nekünk éves szinten, úgy, hogy árulunk akár 30 helyen is, tehát több ezer vásárlóról beszélünk, összesen 3-4 visszaszállításunk szokott lenni. – mondta Leskovics Éva.

A lejárt szavatosságú, sérült tűzijátékok a petárdákhoz hasonlóan, fokozottan balesetveszélyesek. Az Országos Rendőr-főkapitányság Tűzszerész Szolgálatának parancsnoka szerint a szakszerűtlen tárolás alatt megváltozhat az eszközök kémiai összetétele, ami kiszámíthatatlan reakciókat okozhat.

Ha ez a termék átnedvesedik és utána megint kiszárad, akkor a reakcióideje az jelentősen megváltozik, illetve hogyha lakástűz, vagy bármilyen más ok miatt ezek a termékek működésbe lépnek, akkor nagyon súlyos veszélyt jelentenek azokra, akik a közvetlen környezetükben tartózkodnak, gondolok itt különböző csonkolásos vagy égési sérülésekre – mondta Huszák András, az ORFK főosztályvezetője.

Kevesebb