Változott az ingatlanok adózása

2023. február 20., hétfő 13:11

Az ingatlanfejlesztési projekteknél jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében vannak olyan szabályok, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó - írja a magro.hu.

Az öt százalékos lakásáfa, az új lakóingatlanok esetében mivel a veszélyhelyzeti rendeleti szabályt törvényi szintre emelték így 2024. december 31-ig alkalmazható. A kedvezményes adómérték 2024. december 31-e után a már megkezdett projektekre is 2028. december 31-ig is könnyítést jelent.

Újnak akkor minősül egy lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Akkor is, ha az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egy lakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Nem minősül viszont lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség, ezért az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs sem alkalmazható, a garázsra, a műhelyre, üzleti vagy a gazdasági épületre.

Az illetékekről szóló törvény jelenleg is tartalmaz olyan szabályt, amely a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházásokat mentesíti a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól. Az adómentesség feltétele, hogy az illetékkötelezettség keletkezése időpontjában a vevő főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele legyen.

Ugyanakkor ezt a feltételt csak egy meghatározott időpontban kellett eddig teljesíteni, ami a jogalkotó szerint visszaélésekre adhatott okot. A jövőben a tevékenységi körre vonatkozó feltétel megmarad, de egy új, 50 százalékos árbevételi korlátot is figyelembe kell venni, amelyről az ingatlant megszerző félnek nyilatkozási kötelezettsége van az adóhatóság felé.

Tehát az illetékmentesség csak abban az esetben lenne alkalmazható, amennyiben a vagyonszerző az ingatlanra vonatkozó, kedvezményezett tevékenységekből származó (előző évi) árbevétele az összes árbevételben legalább 50 százalékos arányt képvisel.

Kevesebb