Konzultáció

2023. március 22., szerda 08:26

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egyensúly Intézet közösen szervezett konzultációt március 21-én az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében önkormányzati képviselők, településvezetők – köztük Papp Attila Csaba, Szákszend polgármesterének – részvételével.

A konzultáció témája az állam, az önkormányzatok és a piaci szereplők közötti együttműködések és szerepvállalás volt.

Az eseményt Lazók Zoltán polgármester nyitotta meg, vázolva röviden Oroszlány jelenlegi gazdasági helyzetét.

Ezt követően Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója ismertette az egyeztető sorozat célját. Elmondta, hogy 15 magyarországi településen szervezik meg a témát felkaroló fórumot, melynek Szarvas és Környe után Oroszlány a harmadik helyszíne.

A folytatásban Závecz Tibor, a ZRI Zavecz Research igazgatója egy friss, országos lakossági közvélemény kutatás eredményét mutatta be vetített képes prezentációban, grafikonokkal alátámasztva. Mint elhangzott, közszolgáltatások színvonalának tekintetében kiemelkedő eredményt mutat a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a vízügyi ellátás, romló tendenciát mértek a felsőoktatás, a közoktatás, a közmédia, a közlekedés, az egészségügy és a szociális ellátórendszer területén.

A megkérdezettek túlnyomó része – állampolgári aktivitás szempontjából – jóval nagyobb beleszólást szeretne állami és önkormányzati szinten is egészségügyi, adózási, közbiztonsági és oktatási ügyekben. A vélemények alapján hazánkban a leginkább megoldandó probléma az egészségügy helyzete.

A rendezvény lehetőséget biztosított a jelenlévők számára a témával kapcsolatos helyi viszonyok ismertetésére is.

Kevesebb