Nyári és téli igazgatási szünet jöhet

2023. április 26., szerda 19:53

Az energiaválságra hivatkozva rendelt el igazgatási szünetet tavaly december 22-től idén január 6-ig a kormány, de egy törvényjavaslattal megteremtenék annak a lehetőségét, hogy minden évben elrendelhessenek nyári és téli igazgatási szünetet – írja a Telex.

A Semjén Zsolt és Gulyás Gergely által beterjesztett törvényjavaslat szerint az intézkedéssel összehangolnák az állami és önkormányzati szerveket, hivatalokat érintő igazgatási szüneteket, így biztosítva az iskolai szünetek alatt az ott dolgozóknak a pihenés lehetőségét, miközben a lehető legrövidebb ideig késleltetik a folyamatban lévő ügyek intézését.

A javaslat a minisztériumoktól a kormányhivatalokon át a kormányablakokig mindenkire vonatkozik, érintené a Köztársasági Elnöki Hivatalt, az Alkotmánybíróság Hivatalát, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, a médiahatóságot, a versenyhivatalt, a közbeszerzési hatóságot, a választási irodát, az MTA titkárságát, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, az Országos Atomenergia Hivatalt és az Integritás Hatóságot is.

Az országos igazgatási szünet idejére helyben is igazgatási szünetet rendelhetnének el a települések polgármesteri vagy közös önkormányzati hivatalai, illetve a fővárosi és megyei közgyűlések.

Az országos téli és nyári szünetet minden egyes évre külön rendeletben rendelné el a kormány, amit a megelőző év december 15-ig ki kell hirdetni. Az igazgatási szünet idejére a dolgozókat szabadságra küldik, és akinek nincs elég szabadsága, annak a következő évben esedékes szabadságot adnák ki.

Kevesebb