Maci kiállítás és elnöki ajándékok a Falunapon

2023. június 4., vasárnap 18:52

Kezdődik a falunapok sorozata, az egyik legelső mindig Szákszend, és ide két ajándékot is hoztam – hangzott el június 3-án, a szákszendi Falunapon Papp Attila Csaba polgármester köszöntőjét követően Popovics Györgytől, a vármegyei közgyűlés elnökétől, aki – mint mondta – nagy örömmel és két ajándékkal érkezett a faluba.

Van egy nagy közös sikerünk Szákszenddel, mégpedig az, hogy egy régi vágy teljesülhet itt, mégpedig a Faluház felújítása. A Területfejlesztési és Települési Operatív Programban, amit a vármegyei önkormányzat koordinál, 70 millió forintot nyert Szákszend és hamarosan indulhat is a munka. Nagyon örülök, hogy ezt sikerült elérnünk, gratulálok! És lehet, hogy jövő ilyenkor már egy megújult környezetben ünnepelhetünk itt – jelentette be az elnök.

A másik ajándék a szákszendi image film, amely már az interneten is megtekinthető. A filmet a vármegyei önkormányzat készítette ajándékba a szákszendieknek, akik szombaton a Faluházban is megtekinthették. Nagyon fontos számunkra a megyei identitás, tíz éve tart már ez a program és ennek elismeréseként több pályázaton is nyertünk, és a „Mi megyénk, mi világunk” című projektben lehetőségünk nyílt arra, hogy a vármegye mind a 76 településéről kisfilmet készíthessünk – hangzott el az elnöktől. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy – például – a szákszendiek ne csak a falujukhoz, az országhoz kötődjenek, a vármegyei identitástudatuk is élő, meghatározó legyen.

Az egész napos eseményt kora reggel a Százszorszép dalkör dalos ébresztője indította, délutánra pedig a szikrázó napsütésben szépen benépesült a Faluház parkolója, környezete.

Idén 60 esztendős a TV Maci, ebből az alkalomból a szervezők népes macikiállítást alkottak a Faluházban a helyiek hathatós közreműködésével, hiszen 28-an ajánlották fel kisebb, nagyobb mackóikat, macis könyveiket, így összességében 195 különböző méretű, színű kisbocsban, nagymedvében gyönyörködhettek a Falunap ideje alatt a gyerekek, felnőttek, köztük Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is.

Miközben délután megkezdődtek a „színpadi” műsorok, a kondérokban már rotyogtak a finom falatok, a rácsokon készültek a sültek: a vadászoknak, horgászoknak, Kosztolánszki Istvánnak és barátainak köszönhetően – a többi között – halászlé, sült kárász, őzpörkölt, csülkös babgulyás, lángos és sült kolbász közül választhattak a vendégek, az iskolai szülői munkaközösség hot dogot és popcorn-t kínált. Az édesszájúak sem maradtak éhen, hiszen a bölcsőde palancsintával, rétessel készült, az óvoda szülői munkaközössége pedig számtalan finomságból tartott jótékonysági sütivásárt.

A délután folyamán elsőként a Kiskuckó Óvoda lépett színre, és repítette szó szerint magával a közönséget hangulatos előadásával, majd következett a modern tánccsoport. A csoport a pandémiát követően szerveződött újra 2022 szeptemberében, az egyik új oktató Müller Bence lett, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, 10-től 18 éves korig vállalta a gyerekek tanítását. A kisebb gyermekek a másik csoportban 3 éves kortól jelentkezhetnek az óvodás csoportba, 6 éves kortól a kisiskolásba. Az órákon nagy hangsúlyt helyeznek a mozgáskoordináció a helyes testtartás és a zenei hallás fejlesztésére. Kezdetben 6 táncossal alakult meg az új Top Dance nevezetű csoport, mára 11-re nőtt a tanítványok létszáma. Ők a Kalitkába zárt című koreográfiájukat is előadták, amely attól izgalmas, hogy a táncaikat a gyerekek saját maguk alkották meg.

Az életkor előre haladtával emberek százmillióinál jelenik meg az időskori hanyatlás, a demensek 70%-a Alzheimer-kórban szenved. A demencia gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan és egyre súlyosbodik – gyógyszere egyelőre nincs. Évtizedes kutatások kimutatták, hogy míg a rendszeres olvasás 35%-ban, a rejtvényfejtés 47%-ban, a tudatos, irányított tánc 76%-ban késlelteti a demencia tüneteinek megjelenését és azok súlyosbodását. Mivel az agysejtek károsodása a látható tünetek megjelenése előtt akár már 10-20-évvel elkezdődik, fontos, hogy minél korábban tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a folyamat megjelenésének késleltetése, lassítása érdekében.

Hozzáértők szerint a legtökéletesebb megoldás a Szenior örömtánc. Szákszenden Nyitrai Judit tánctanár vezeti a foglalkozásokat, s a falunapi bemutatójuk során ízelítőt adtak abból, hogy milyen vidám, élvezetes lehet a tánc idősebb korban is. De nemcsak bemutatót tartottak, a csoportvezető pillanatok alatt tanított meg a közönség számára egy koreográfiát, így őket is sikerült megmozgatnia.

A 2021 augusztusában megalakult dalkör első alkalommal lépett közönség elé Százszorszép névvel, így természetesen volt, hogy műsorukat Beethoven névadó művével nyitották, amit Bach Parasztkantátája, a Földművesek éneke, egy svéd népdal, valamint Kerényi György fordításából a Künn a fákon… kezdetű dal és zárásként egy német népdal követett, bemutatva, hogy nemcsak magyar népdalokat, hanem európai nemzetek nép és műdalait is szívesen éneklik.

A folytatásban az 507 Band koncertje következett, a basszusgitár húrjait maga a település háziorvosa, Dr. Tóth Csaba pengette, majd operettekből, musicalekből adott elő színes összeállítást a KaDarka Társulat négy tagja, Karap Diána, Dallos Zoltán, Juhász Laura és Jónás Szabolcs.

Meglepetés produkcióval készült a falunapra az Öveges József Általános Iskolába járó gyerekek szüleinek egy kis csoportja, akik egyébként is a nap lelkes résztvevői, támogatói voltak.

Az est folyamán hagyományőrző táncokat mutatott be a Pötörke Táncegyüttes, s nemcsak nekik, hanem a táncházban a vendégeknek is húzta a talpalávalót a Kincső zenekar, végül Retro discó és látványos tűzzsonglőr produkció zárta a Falunapot.

A kísérő programokban szerepelt (nem csak) a gyerekek számára rendőrmotor, tűzoltóautó, a Csiri-Biri játéktár óriási fajátékai, a lányoknak hajfonás, a fiúknak pedig óriás buborékfoci, valamint szöszmötölő sátor arcfestéssel, csillámtetkóval, gyöngyfűzéssel, süni készítéssel.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb