Visszaváltó automaták lepik el nemsokára az országot

2023. július 28., péntek 11:29

Több ezer automatát kell telepíteni hazánkban a fém-, az üveg- és az italcsomagolások visszaváltására, írja a Világgazdaság. A rendszer 2024 elején indul, nagyjából 1500 üzlet vesz majd részt benne, amiknek egy része önként jelentkezik a feladatra.

A regisztrációs időszak már lezárult, a Mohu Zrt.-nél kellett jelentkezniük a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszerbe, és szükség esetén igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is.

A visszaváltás a hat literig terjedő fém-, műanyag- és üveg italcsomagolásokra vonatkozik majd – a tejalapú italok kivételével.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke úgy vélekedett, hogy nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából, és „nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást”.

Kevesebb