Az egészségügyben is bevezetné a kormány az online időpontfoglalást

2023. augusztus 7., hétfő 10:31

A Belügyminisztérium az egészségügy elektronikus fejlesztésének keretében vezetné be az online időpontfoglalást, amihez a minisztérium két rendelettervezetet bocsátott társadalmi vitára. A lépéstől azt remélik, hogy a betegek gyorsabban juthatnak időponthoz, és az ellátásuk valóban az általuk lefoglalt időpontban valósulna meg – írja a 24.

A rendszer használatára jövő márciustól köteleznék azokat a közfinanszírozású szolgáltatókat, melyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik. Folyamatosan frissíteniük kell majd a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető nyitva álló időpontjaikat. A rendszerben a beteg időpontfoglalását a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa végzi.

A fő cél a betegút átláthatóvá tétele, és remélik, hogy a módszer javíthat a szolgáltatások elérhetőségén, a lakosság egészségügyi állapotán, sőt a népességfogyás csökkentésével akár az ország versenyképességén is. A társadalmi egyeztetés augusztus 12-ig tart, a kormány szerint a személyi és tárgyi feltételek adottak a változtatáshoz.

Kevesebb