Őszköszöntő kánikulában

2023. szeptember 12., kedd 06:12

Alaposan rácáfolt az időjárás szeptember 9-én a program elnevezésére, hiszen Szákszenden a harmadik Őszköszöntő rendezvényre várták a helyieket, miközben hétágra tűzött a nap, amit – természetesen – senki sem vett zokon. A Faluház melletti rendezvénytéren, a füves területen és a sportpályán válogathattak a családok, kicsik és nagyok a programkínálatból, sőt, a rendezvény napjára az új játszótér is elkészült.

Barota Róbert képviselő kezdeményezésére és koordinálásában több mint harminc helyi, tatabányai, székesfehérvári motoros indult el 14 órakor a száki evangélikus templomtól, hogy a Faluházhoz érkezve mindenki megcsodálhassa a különböző típusú és korú vasparipákat, köztük legkorosabbként Klestenitz Miklós 1956-os D-Csepel veterán motorkerékpárját.

A vendégeket koradélután Papp Attila Csaba polgármester köszöntötte, aki megnyitójában köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik közreműködése, segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a III. Őszköszöntő rendezvény. Ekkor jelentette be, hogy előző nap megérkezett az önkormányzati beruházásból megvalósult új játszótér használatához szükséges engedély, így máris birtokba vehetik a falu legkisebbjei. A helyhatóság önerőből, 3,5 millió forintból készíttette el az új játszóteret, a fejlesztést a játszóeszközök forgalmazója kedvezmény biztosításával segítette. A régi játszótér már annyira elavult volt, hogy nem kapták meg rá a tanúsítványt, ezért határoztak a beruházás mellett. Mostantól egy kombinált hinta és mászófal, csúszda várja a gyerekeket, valamint a korábbi mérleghinta és hamarosan a rugós játékot is visszahelyezik.

A rendezvény segítőinek, támogatóinak, közreműködőinek sorát gyarapították – többek között – a Szákszendi Gazdák Társult Vadászegyesület, a Bányató Horgász Egyesület, a Szákszendi Horgász Egyesület tagjai. Az egyesületeknek köszönhetően őzpörkölt, tócsi, halászlé, sült hal várta a finom falatokra vágyó vendégeket, az Öveges József Általános Iskola Szülői Munkaközössége pedig a gyerekek számára jótékonysági hot-dog vásárt tartott. Természetesen a desszert sem hiányozhatott, a Mini Bölcsőde jótékonysági alapon palacsintát és gyümölcssalátát kínált, az óvodás szülők pedig számos ízletes, finom süteményt.

A családok, gyerekek nem csupán a bőséges gasztronómiai kínálat láttán jöhettek zavarba, hiszen a helyi kézművesek, a szociális intézmény napközisei is kínálták a portékáikat, a kicsiket pedig tengernyi játszási lehetőség csalogatta. Volt szöszmötölő, arcfestés, csillámtetkó, kenderkóc népi játszóház, ügyességi játékok, és fegyversimogató.

A délután folyamán elsőként a modern tánccsoport lépett színre, amely ma már 22 gyermeket foglalkoztat. A csoport a pandémiát követően szerveződött újra 2022 szeptemberében, az egyik új oktató Müller Bence lett, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, 10-től 18 éves korig vállalta a gyerekek tanítását. A kisebb gyermekek a másik csoportban 3 éves kortól jelentkezhetnek az óvodás csoportba, 6 éves kortól a kisiskolásba. A kiscsoportosok a „Pitypangok tánca” és a „Pillangók tánca”, a Top Dance formáció a Netlixes sorozat ihlette „Wednesday” és „A Barbi”, a kisiskolások Zumba jellegű és a „Casper” című koreográfiákkal sarkallták tapsra a jelenlévőket, majd a Bokodi Sportegyesület Művészkerékpár Szakosztályának tagjai adtak ízelítőt abból, hogy kitartással milyen hajmeresztőnek tűnő elemek, trükkök mutathatóak be egy és két keréken. A közönség tapsolhatott junior és felnőtt magyar válogatott versenyzőknek, Európa Bajnoki bronzérmes párosnak, és edzőjüknek, Schön Martinnak, aki világbajnoki 4. helyezettként igyekszik átadni tanítványainak minden tudását.

Az Őszköszöntő folytatásaként érkezett a Kangoo Jumps Tatabánya csapata, kicsivel később a játékos sorversenyen három csapat küzdött a helyezésekért. A „Fő utca nem lazít” valóban nem lazított, mindenkit maga mögé utasított, s hogy a sikert újabb mozgással koronázzák meg, ajándékként bowling pályabérlési lehetőséget vehettek át, a csapatokat erősítő négy gyerkőc pedig, mint „Szákszend legsportosabb gyerekei”, egy-egy tábla csokoládét. Este 6-kor a pályán a labdarúgás vette át a főszerepet, a hazai drukkerek örömére a Szákszend öregfiúk – Ács öregfiúk mérkőzésen a vendéglátók 7-4 arányú győzelmet arattak.

A rendezvényt a korábban is nagy sikert arató Moongose együttes koncertje, végül utcabál zárta az Elektron Band muzsikájára.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb