Közmeghallgatás köz nélkül

2023. október 19., csütörtök 13:04

Idén is hatezer forintos karácsonyi utalvánnyal ajándékozzák meg a 70 éven felülieket és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat a szeptemberben bejegyezett Szákszendi Polgárőr Egyesületet – a többi között ezekről is határozott október 18-ai ülésén a képviselő-testület, az ülést követő közmeghallgatáson több közérdekű bejelentés is elhangzott, ám azon egyetlen érdeklődő sem jelent meg.

Papp Attila Csaba polgármesteri beszámolójából azt emelte ki, hogy megkezdődött a gyalogos-átkelőhely kivitelezése, megkötötték a műszaki ellenőri szerződést. A fedezetet a költségvetésben elkülönítették, egyben reményét fejezte ki, hogy elegendő is lesz. Később, a közmeghallgatás során a témához kapcsolódva azt is elmondta, hogy már kiírták a kivitelezői pályázatot, az átkelő várhatóan a jövő év elején elkészül a Faluházzal szemben.

A folytatásban arról döntött a testület, hogy idén is 6 000 Ft-os támogatásban részesítik karácsonyi utalvány formájában a településen életvitelszerűen élő 70. életévüket betöltött szákszendi lakosokat, s természetesen a 14 év alatti gyerkőcökhöz is „bekopogtat majd a Télapó”a kétezer forint értékű mikuláscsomaggal.

Az önkormányzat 43 erdei köbméter tűzifa vásárlásához nyert támogatást. A szociális célú tűzifa támogatásról készített és elfogadott előterjesztés szerint az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig legfeljebb 5 erdei köbméter tűzifa segélyben részesíti a feltételeknek megfelelő rászorulókat. Szociális célú tűzifa juttatást az kérelmezhet, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 600 %-át (idén 171.000 Ft), egyedül élő esetén pedig a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 750 %-át (idén 213.750 Ft).

Az ülésen a költségvetés módosításáról is határoztak, ez azért vált szükségessé, mert az „Élhető települések” pályázat keretében az önkormányzat 66.506.809 Ft támogatást nyert a Faluház külső felújítására, eszközbeszerzésre, valamint klímaberendezésre, és az összeg már meg is érkezett a számlára.

Nyáron alakult meg a Szákszendi Polgárőr Egyesület, a civil szervezetek névjegyzékébe szeptember 4-én jegyezték be. Az egyesület elnöke, Varajti Gizella kérelmet nyújtott be a képviselő-testülethez, melyben egymillió forintos támogatást kért – a többi között – felszerelésre, ruházatra, miután induló egyesületként szűkösek az anyagi lehetőségeik. A polgármester szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy az indulás valóban minden szervezet számára nehéz, ám jelenleg az önkormányzat félmillió forintot tud kigazdálkodni. Azt is hozzátette, hogy a továbbiakban a költségvetés összeállításakor terveznek majd további támogatással, hiszen szükség van a polgárőrökre, történtek olyan események a faluban, melyek megelőzhetőek lettek volna a közreműködésükkel, és a rendezvények biztosításánál is számítanak rájuk.

Voltak már itt próbálkozások, és vannak rossz emlékeim, ezért szeretném tudni, hogy kik az egyesület tagjai? – hangzott el Hartmann Imre alpolgármestertől, majd Varajti Gizella az alapítók név szerinti ismertetését követően így fogalmazott: igyekeztem olyan embereket toborozni, akikben megbízhatok, és akikre számíthatok. A feladatot mindenki a szabadidejében látja el, munka mellett, de törekszünk majd arra, hogy minél többet járőrözzünk, leginkább az éjjeli órákban, mert gondot jelent – például – az illegális hulladéklerakás és a csatangoló gyerekek. S ha felkérést kapunk, természetesen a rendezvényeken is ott leszünk.

Így már a szüreti felvonuláson debütáltak is, a bemutatkozásuk az alpolgármester szerint jól sikerült, de hozzátette, hogy a következő támogatás megítélése előtt alaposan vizsgálják meg, mit tettek addig le az asztalra. Dr. File Beáta jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy a most megszavazott félmillió forint szerződés szerinti felhasználását is szigorúan ellenőrzik, szakmai beszámolót is kell majd a szervezetnek készítenie, az lehet az alapja egy újabb forrás biztosításának.

A zárt ülést követő közmeghallgatás változatlan körben, állampolgári érdeklődő részvétele nélkül zajlott. Azon a polgármester elmondta, hogy a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése a terveknek és ütemezésnek megfelelően halad, a bölcsőde hátsó kerítése pedig november közepére elkészül. Az időben megkötött szerződésnek köszönhetően a bankautomata elhelyezése is megvalósul a jövő hónapban a Faluházban, miután a 2000 fő alatti településekre a jövőben az MBH Bank Nyrt. nem biztosít bankautomatát.

Kevesebb