Kívülről is megújul a templom

2017. augusztus 24., csütörtök 10:46

Felállványozták a száki evangélikus templomot, s ezzel megkezdődött a 4,9 millió forintba kerülő külső tatarozás. A munkák elvégzéséhez 1,2 milliós támogatást kapott a gyülekezet külföldről, félmilliót az egyháztól, míg a fennmaradó összeget a hívek adományaiból teremtették elő.

Nem ez az első alkalom, hogy összefogtak az egyházközösség tagjai, hiszen 2008-ban a templomi orgona felújításához is hozzájárultak egymillió forinttal. Akkor lebontották és újravakolták a fölötte lévő plafonrészt, majd kijavították az orgonaszekrényt és az aranyozott faragványokat, újra ónsípok kerültek a homlokzati részbe, kicserélték a billentyűzet borítását, új fúvókákat szereltek be, végül a teljes mechanikát átszerelték a mesterek.

Az idén 169 éves templom 2011-2012-ben is átesett egy 15 milliós rekonstrukción, mely során kicserélték a tetőszerkezetet, a régi, elkorhadt faszerkezeti elemeket, páramentesítő fóliával látták el a tetőt, újracserepezték és elvégezték a toronysüveg bádogozását. Az említetteken túl a templom környezetét is rendbe tették.

Kevesebb