Ingyenes tüdőrákszűrés

2024. február 12., hétfő 05:52

Korunk legnagyobb egészségügyi kihívása még mindig a daganatos megbetegedésekkel szembeni küzdelem. Különösen igaz ez a tüdőrákra, amely hazánkban uniós szinten is a leggyakoribb haláloknak számít.

Azonban a napjainkban zajló jelentős fejlődéseknek köszönhetően a tüdőrák túlélési esélyei korai felismeréssel akár 20%-al javíthatók. Ehhez járul hozzá az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – alacsony dózisú CT-vel – végzett szűrővizsgálat.

A „klasszikus” tüdőrákszűrés röntgennel végzett vizsgálatot jelent, ami nagyobb foltokat képes felderíteni. Ennél sokkal pontosabb vizsgálati eredmény érhető el az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT), amellyel már akár pár milliméteres elváltozás is kimutatható. Korai stádiumban még lehetőség van például műtéti beavatkozásra, ami jelentősen növeli a túlélési esélyt. Először 2014-ben indult el a HUNCHEST nemzeti tüdőrákszűrő program, amiben idén is zászlóshajó szerepet vállal az intézet, csakúgy, mint a Solace európai uniós szűrőprogramban. A programoknak köszönhetően közel 3000 fő LDCT-s tüdőrákszűrését végzik el díjtalanul 2025-ig.

Azokat tudják a szűrőprogram keretében megvizsgálni, akik: A szűrésre az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

A szűrővizsgálat helyszíne: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (,‚S” épület)
1121 Budapest, Korányi Frigyes út 1.

Kevesebb